Medtronic koupí za 42,9 miliardy USD irský Covidien

16.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. června (ČTK) - Americký výrobce zdravotnického zařízení Medtronic se dohodl na koupi irského konkurenta Covidien za 42,9 miliardy USD (869,2 miliardy Kč). Medtronic je největším samostatným výrobcem zdravotnického zařízení na světě a spojení pomůže firmám rozšířit nabídku a snížit náklady. Medtronic bude také moci snížit své firemní daně.

Sloučená společnost bude mít sídlo v Dublinu, kde bude moci využít nízkých firemních daní. V Irsku je daň z příjmu právnických osob 12,5 procenta, zatímco v USA 35 procent a patří mezi nejvyšší na světě, upozornila BBC. Svoji provozní centrálu však bude mít firma i nadále v americkém Minneapolisu, kde nyní Medtronic zaměstnává více než 8000 zaměstnanců.

Dohoda je další z řady převzetí mezi výrobci zdravotnického zařízení. V dubnu výrobce ortopedických přístrojů Zimmer Holdings oznámil převzetí firmy Biomet za 13 miliard USD.

Medtronic mimo jiné vyrábí kardiostimulátory, srdeční stenty a inzulínové pumpy. Covidien se specializuje na chirurgické nástroje a vybavení.

Medtronic dodal, že spojení přinese výrazné úspory. Firma se proto zavázala, že v příštím desetiletí vydá dalších deset miliard USD za investice, akvizice a výzkum a vývoj ve Spojených státech, uvedla agentura AP.

Medtronic nabídl za jednu akcií Covidien 35,19 USD v hotovosti a 0,956 své akcie. Nabídka představuje pro akcionáře Covidien ve srovnání s páteční závěrečnou cenou akcií zisk 29 procent. Po dokončení dohody by současní akcionáři Covidienu měli v nové, sloučené firmě vlastnit podíl zhruba 30 procent. Dohodu ještě musí schválit akcionáři obou firem a antimonopolní úřady v USA, EU a Číně.

Obě firmy očekávají, že transakce bude dokončena do počátku příštího roku. Nová firma bude mít přes 87.000 zaměstnanců ve více než 150 zemích, napsala agentura Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK