Fotbal je balet pro široké masy

16.06.2014 | , saxo247
INVESTICE


Od posledního fotbalového mistrovství světa dominoval mezi týmy španělský fotbal. Jenže teď už tzv. tiki-taka styl hraní, který předvádí třeba Barcelona, ztrácí náboj. Když se na to podíváme z pohledu byznysu, tak to trochu připomíná strategii firmy IBM – kdy se úspěch dostavil i přes příliš ležérní přístup. Ovšem opakování našeho byznys modelu či stylu...

Od posledního fotbalového mistrovství světa dominoval mezi týmy španělský fotbal. Jenže teď už tzv. tiki-taka styl hraní, který předvádí třeba Barcelona, ztrácí náboj. Když se na to podíváme z pohledu byznysu, tak to trochu připomíná strategii firmy IBM – kdy se úspěch dostavil i přes příliš ležérní přístup. Ovšem opakování našeho byznys modelu či stylu nevyhnutelně povede až ke zkáze.

Ukazuje se, že v obchodování je vždycky více než jedna vítězná strategie. Není proto divu, že sekce Odmítnutí odpovědnosti často obsahují formule jako: “Předchozí úspěch není zárukou úspěchu budoucího.”

A určení dalšího vítěze světového šampionátu nebo úspěšné obchodní strategie je srovnatelně obtížné. Vždycky se objeví nějaké rušivé síly/týmy, na které nebude nikdo připraven. Vítězové v životě a ve sportu jsou pokaždé ti, kteří to chtějí nejvíc a taky to nejvíc potřebují.

Právě proto se tak daří Brazílii, Rusku a Francii. Například Brazílie by ráda umlčela kritiky organizace mistrovství i své experimentální ekonomiky. Rusko je zase známé svou zarputilostí a bude se snažit uspět. A Francie? Ta je sice politicky i ekonomicky odsouzená k záhubě, ovšem to nutně nemusí platit i ve fotbale.

Co tím vším ale chci říct, je, že fotbal je stále jedinou hrou, která nás všechny dokáže nadchnout. Kdyby byli politici a zákonodárci aktivními fotbalisty, pak by chápali, že fotbal nabízí řešení na všechny ekonomické problémy světa: je třeba silný tým se skvělou obranou, dovednostmi a jednotlivci v záloze a taky ryzími útočníky.

To vše dokáže pouze tým, ve kterém každý zná svou roli. Pokud neděláte svou práci pořádně, pak okamžitě přichází trest. Můžete zradit svého partnera nebo zaměstnavatele, ale nikdy svůj tým. Svět potřebuje odpovědnost bez slitování, ne politiku předstírání a protahování.

Šostakovič měl pravdu. Kdykoliv radši půjdu na fotbal než na balet!

Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank 
Článek je součástí našeho speciálu k Mistrovství světa ve fotbale. Více informací najdete zde.

 

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE