BP: Těžba a spotřeba ropy v USA loni rostla nejvíce na světě

16.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Moskva 16. června (ČTK) - Spotřeba ropy ve Spojených státech loni rostla co do objemu nejsilněji na světě a poprvé od roku 1999 předehnala růst spotřeby v Číně. Díky rozvoji těžby z břidlicových ložisek rekordně rostla i americká těžba ropy a ropné rezervy. Spojené státy tak zásadně přispěly k tomu, že světové prokázané rezervy ropy se v roce 2013 zvýšily o více než jedno procento. V dnešní výroční zprávě to uvedla britská ropná společnost BP.

Spojené státy zaznamenaly loni druhý rok po sobě rekordní růst ropné produkce. Ta se zvýšila o 13,5 procenta nad deset milionů barelů denně (b/d), citovala agentura Reuters ze zprávy BP.

"Obrovské investice v USA umožnil a podpořil příznivý regulační režim, což vedlo k tomu, že USA loni zvýšily těžbu ropy nejvíce na světě. Americký nárůst byl dokonce jedním z nejvyšších ročních vzestupů ropné produkce, jaký svět kdy zažil," uvedl Ruhl. Podle něj prudký růst těžby v USA také vysvětluje stabilitu cen ropy za poslední tři roky, kdy bylo cenové kolísání nejnižší od počátku 70. let.

BP svou roční zprávu vydává od roku 1951 a od té doby si tento dokument získal renomé klíčového statistického zdroje pro celé odvětví. Dnešní zprávu BP prezentovala v Moskvě.

Spotřeba ropy v USA se zvýšila o 400.000 b/d na 18,9 milionu b/d a vzhůru ji vedla silná poptávka průmyslového sektoru, uvedl hlavní ekonom BP Christof Ruhl. Poptávka v Číně stoupla o 390.000 na 10,8 milionu b/d a zpomaloval ji tamní hospodářský útlum, kvůli němuž tempo loňského růstu sestoupilo na minimum za 14 let. Celková čínská poptávka po energii stoupla jen o 4,7 procenta, což bylo výrazně pod desetiletým průměrným tempem 8,4 procenta.

Celosvětová těžba ropy stoupla o 0,6 procenta a nedokázala držet krok s růstem spotřeby. Silný nárůst americké těžby ale nahradil takřka celý výpadek dodávek z Libye, Nigérie a Iráku, uvedla BP.

Společnost zvýšila odhad globálních prokázaných rezerv ropy pro konec roku 2013 proti loňské zprávě o 1,1 procenta na 1,688 bilionu barelů, což odpovídá 53,3 roku současné světové těžby. Rezervy v USA vyskočily díky rozvoji břidlicových ložisek o 26 procent na 44,2 miliardy barelů, zásoby Ruska stouply o 6,7 procenta na 93 miliard barelů.

Naopak odhad zásob zemního plynu BP snížila druhý rok po sobě, protože pokračující nárůst v USA nestačil pokrýt pokles v Rusku a Kataru. Globální prokázané zásoby, jejichž výše je závislá na přípravě nových zdrojů k těžbě, klesly o zhruba jedno procento na objem odpovídající 54,8 roku světové těžby. Z toho zásoby v Rusku, které představují asi šestinu světových rezerv, se snížily o pět procent.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK