Americký regulátor prvně obvinil firmu, že se mstila oznamovateli

16.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. června (ČTK) - Americká finanční společnost Paradigm Capital Management zaplatí 2,2 milionu dolarů (asi 44,5 milionu Kč) v rámci urovnání sporu s regulátory. Ti ji obvinili, že se mstila zaměstnanci, který upozornil na sporné obchody. Oznámila to dnes tamní Komise pro cenné papíry a burzy (SEC). Je to poprvé, kdy komise vznesla obvinění podle nových pravomocí, které jí umožňují chránit takzvané whistleblowery, tedy oznamovatele, před odvetou.

Společnost údajně provedla nepovolené transakce a pak se mstila zaměstnanci, který burzovní komisi na údajné porušení pravidel upozornil. Majitelka společnosti Paradigm Candace Kingová Weirová také podle burzovní komise porušila zákony, když jménem klienta prováděla obchody mezi Paradigm a vlastní brokerskou společností, aniž by řádně nahlásila možný střet zájmů.

Nové pravomoci burzovní komise dostala od Kongresu před čtyřmi lety, upozorňuje agentura Reuters. Pravidla umožňují zakročit proti společnostem, které se mstí těm, kdo SEC upozorní na možné porušení zákona o cenných papírech.

Paradigm Capital Management poskytuje poradenství v oblasti hedgeových fondů. Podle burzovní komise spravuje aktive za přibližně 1,7 miliardy dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK