Slovenský úřad uložil vysokou pokutu distributorům IT za kartel

17.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 17. června (ČTK) - Slovenský antimonopolní úřad (PMÚ) uložil pěti distributorům informačních technologií pokutu v celkové výši 4,28 milionu eur (117 milionů korun) za to, že se podle úřadu dohodli na účtování manipulačního poplatku při prodeji svých produktů zákazníkům. Společnosti tak prý uzavřely kartelovou dohodu, které jsou ze zákona zakázány. Novinářům to dnes řekl Juraj Beňa z odboru kartelů PMÚ.

Jména potrestaných firem úřad neuvedl z důvodu, že rozhodnutí není pravomocné a že podnikatelé se vůči němu mohou odvolat. Podle dřívějších informací slovenských internetových portálů manipulační poplatek v hodnotě jednoho eura ke každé faktuře vystavené zákazníkům zavedli přední distributoři IT včetně dceřiných společností českých firem AT Computers Holding a eD´system. Nový poplatek některé firmy tehdy zdůvodňovaly zvýšením administrativních nebo logistických nákladů.

Na společném postupu se firmy prý dohodly na jednání na Srí Lance loni v únoru. "K zavedení manipulačního poplatku nedošlo v jeden den, termín byl ale dohodnutý," uvedl Beňa. Dodal, že z pěti firem, které prý uzavřely kartelovou dohodu, začaly poplatek vybírat čtyři společnosti.

Už krátce po zavedení manipulačního poplatku provedl antimonopolní úřad razie v několika firmách. "Při inspekcích se nám podařilo získat důkazy včetně vnitrofiremní komunikace," poznamenal Beňa. Úřad zahájil vyšetřování na základě podnětu veřejnosti. Po razii firmy přestaly zmiňovaný poplatek účtovat.

Slovenský antimonopolní úřad v posledním období provedl více razií u různých podnikatelských subjektů kvůli podezření, že firmy porušily antimonopolní zákony. Slovensko začne od července finančně motivovat občany, aby antimonopolnímu úřadu pomáhali odhalovat kartelové dohody. Osoba, která poskytne úřadu přesvědčivé důkazy o kartelu, získá nárok na odměnu ve výši jednoho procenta z pokuty, jež úřad v daném případě uloží.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK