Poplatky za vynětí půdy ze zeměděl. půdního fondu mají klesnout

18.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. června (ČTK) - Stát sníží poplatek za vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu, chce tak vyjít vstříc investorům v průmyslových zónách. Ministerstvo životního prostředí již připravuje příslušnou novelu zákona, hotova má být do konce roku. Po pražské konferenci Podpora investic v ČR to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Současná výše poplatku některé investory od vstupu do průmyslových zón odrazuje.

"Pokud chceme, aby se firmy rozšiřovaly, aby mohly nabírat nové zaměstnance, tak k tomu potřebují určitý prostor," uvedl Sobotka. Podle něj Nečasova vláda tento poplatek dramaticky zvýšila plošně tak nešťastným způsobem, že tím téměř zastavila jakékoli rozšiřování výrobních podniků a příchod nových investorů.

Podle Sobotky jde o jeden z kroků, jakým vláda vyjde vstříc novým investorům. "Rádi bychom pro stávající připravené průmyslové zóny snížili tento poplatek za vynětí půdy ze zemědělského průmyslového fondu," dodal premiér.

Poslední změny ve způsobu určování odvodů a jejich sazeb pochází z roku 2011. Novela výrazně zvýšila odvody za odnětí půdy. Změny nastaly i v rozdělení výnosů z odvodů, 75 procent je příjmem státního rozpočtu, 15 procent rozpočtu Státního fondu životního prostředí a deset procent rozpočtu obce, v jejímž obvodu se odnímaná půda nachází.

mdk mol

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK