Hodnota vypsaných veřejných zakázek je letos nejvyšší od krize

23.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. června (ČTK) - Veřejní investoři, jako jsou ministerstva, regionální úřady či sdružení, od začátku letošního roku do konce května vypsali nejvíc veřejných zakázek od začátku krize. Bylo jich 3551, což je o 20,5 procenta meziročně víc. Objem plánovaných investic, tedy vypsaných zakázek, vzrostl meziročně o 17,6 procenta na 106,1 miliardy korun. Vyplývá to z analýzy společnosti CEEC Research na základě údajů Věstníku veřejných zakázek. Téměř polovinu zakázek (49,4 procenta) představují stavební zakázky.

Jen během května přibylo 783 nových zakázek, což je meziroční růst o 8,3 procenta. Jejich celková hodnota stoupla o 3,1 procenta na 25,4 miliardy korun.

Mezi významné vypisovatele zakázek na výstavbu a rekonstrukce patří Ředitelství silnic a dálnic a Správa železniční dopravní cesty. Tyto dvě instituce mají připravené zakázky za 7,5 miliardy korun. Loni přitom Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) neinvestoval všechny rozpočtované peníze, a řada vyhlášených zakázek tak zůstala na papíře.

"Z veřejně dostupných materiálů SFDI se lze dočíst, že chybí finanční zdroje pro roky 2015 a 2016, a tudíž existuje riziko nedočerpání prostředků Operačního programu Doprava I," upozornil generální ředitel inženýrské a konzultační firmy Infram Zdeněk Jeřábek. Připomněl, že stavba dopravní infrastruktury patří mezi investice s výrazným ekonomicky prorůstovým dopadem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK