Nabídka last minute zájezdů je letos až o 15 pct nižší než loni

24.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. června (ČTK) - Nabídka zájezdů last minute je letos až o 15 procent nižší než před rokem a chybí v ní některá oblíbená letoviska. Cestovní kanceláře totiž prodaly v předprodeji do některých destinací až o 30 procent více zájezdů než loni a roste i běžný prodej. Ceny zůstávají na loňské úrovni, pouze zájezdy do některých populárních letovisek mohou být z důvodu poklesu kurzu koruny dražší o několik stovek korun. Na tiskové konferenci to dnes uvedli zástupci Asociace cestovních kanceláří ČR (ACK).

Mezi nejoblíbenější letecké destinace českých turistů patří Řecko, Turecko, Španělsko a Egypt. Mezi turisty cestujícími autobusy či auty jsou populární především Chorvatsko a Itálie, uvedl člen představenstva ACK Jan Osúch. Velký návrat turistů zažívá podle cestovních kanceláří druhým rokem Tunisko včetně ostrovu Djerba. K tradičním středomořským prázdninovým destinacím za poslední roky přibylo Maroko a Kapverdské ostrovy.

Délka zájezdů se zkracuje a aktuálně převládají týdenní pobyty. Více než 80 procent leteckých zájezdů je prodáváno se stravováním all inclusive.

Podle místopředsedy ACKČR Jana Papeže se nabídka zájezdů zužuje a nelze očekávat pokles jejich cen. "Cestovní kanceláře již před sezónou optimalizovaly nabídku a nasmlouvaly si méně kapacit. Nyní v některých zemích realizují dokupy, ale to již na výši ceny dané kurzem české koruny vůči euru," uvedl.

Ceny last minute zájezdů s odletem v první polovině června byly podle zájezdového portálu Invia.cz nejnižší za posledních pět let. U některých leteckých týdenních zájezdů klesly ceny i pod 5000 korun na osobu, slevy tak dosahovaly i více než 70 procent. Cestovní kanceláře přitom na konci loňského roku uváděly, že ceny zájezdů prodávaných "na poslední chvíli" budou v létě kvůli intervenci meziročně až o desetinu vyšší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK