Ruské akcie a rubl stouply na pětiměsíční maxima

24.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 24. června (ČTK) - Ruské akcie a rubl se dnes vyšplhaly na pětiměsíční maxima poté, co proruští separatisté na východě Ukrajiny souhlasili s příměřím. K růstu akciového trhu přispěla rovněž zpráva, že ruský prezident Vladimir Putin navrhl horní komoře parlamentu, aby zrušila právo, které mu na jaře udělila k nasazení ozbrojených sil na Ukrajině k ochraně tamního ruskojazyčného obyvatelstva.

Dolarový index ruských akcií RTS posílil o více než 2,5 procenta a poprvé od poloviny ledna překonal hranici 1400 bodů. Ruský rubl vůči dolaru zpevnil o 0,7 procenta, napsala agentura Reuters.

Pondělní jednání zástupců kyjevské vlády a východoukrajinských vzbouřenců vyústilo v dohodu o dočasném příměří platnou do pátečního rána. Zastavení palby je součástí mírového plánu ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, který kromě západních státníků osobně podpořil i Putin.

"Zprávy o zklidňování tohoto konfliktu by měl trh přijmout příznivě," uvedl analytik Grigory Birg ze společnosti Investcafe. "Především proto, že představitelé Spojených států a Evropské unie hrozili Rusku novým balíkem sankcí, pokud Moskva nepřispěje k realizaci plánu ruského prezidenta, jehož cílem je dostat tento konflikt pod kontrolu," dodal.

pmh šeb

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK