SFRB má nového místopředsedu výboru, obměnili se i tři členové

25.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. června (ČTK) - Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) má nového místopředsedu výboru, vláda jím dnes jmenovala náměstka ministryně pro místní rozvoj Petra Smrčka. Do výboru se nově dostali i tři další členové. ČTK to sdělil zdroj z ministerstva pro místní rozvoj (MMR).

Smrček, který má na MMR na starosti územní a bytovou politiku, nahradil Miroslava Kalouse. Ten rezignoval letos v únoru. O měsíc později odstoupil člen výboru Jan Birke. Vláda dnes také odvolala Luboše Vaňka nominovaného za ministerstvo průmyslu a obchodu, protože už na něm nepracuje. Místo něj se do výboru dostal náměstek ministra pro sekci stavebnictví Jiří Koliba. Ten byl až do loňského roku ředitelem SFRB.

Ministerstvo financí bude ve výboru nově zastupovat Lukáš Pečeňa a ministerstvo životního prostředí Berenika Peštová. Členy výboru zůstali Stanislav Antoniv a Jaroslav Drozd.

Sedmičlenný výbor fondu je jeho nejvyšším orgánem, tvoří ho zástupci ministerstev a nezávislých odborníků. Předsedou výboru SFRB je podle zákona šéf MMR, nyní tedy ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO).

Výbor SFRB mimo jiné projednává a předkládá ministryni návrh rozpočtu či roční účetní závěrku, projednává také zásadní koncepční a strategické materiály. Funkční období členů výborů je čtyřleté.

Státní fond rozvoje bydlení shromažďuje finanční prostředky určené na podporu bydlení. Hospodaří s vlastními penězi a rozděluje příspěvky z příslušných fondů EU. Jeho cílem je podporovat soukromé a obecní investice do výstavby, oprav a modernizace bytů. Na programy podpory bydlení má v letošním rozpočtu vyčleněno 1,32 miliardy korun. Tyto peníze poskytne prostřednictvím nízkoúročených dlouhodobých úvěrů hlavně na rekonstrukce panelových domů a výstavbu nájemních bytů. Jen loni podpořil výstavbu přes 3200 bytů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK