Počet nezaměstnaných ve Francii stoupl v květnu na nový rekord

26.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 26. června (ČTK) - Počet nezaměstnaných ve Francii vzrostl v květnu na nový rekord. Podle údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo práce, počet lidí bez práce stoupl ve srovnání s předchozím měsícem o 24.800, tedy 0,7 procenta, na 3,388.900 osob. Zpráva je další ranou pro vládu prezidenta Françoise Hollanda, která slíbila nezaměstnanost snížit.

Meziročně je počet nezaměstnaných vyšší o 4,1 procenta. Počet nezaměstnaných rostl ve všech věkových skupinách.

Hollandova popularita v posledních dvou letech klesla na rekordní minimum. Nezaměstnanost v zemi roste navzdory přijatým reformám, které mají zjednodušit najímání a propouštění zaměstnanců, a miliardám eur vydaným na podporu tvorby pracovních míst pro mladé a seniory. Když byl Hollande zvolen do funkce v květnu 2012, bylo v zemi 2,92 milionu lidí bez práce.

Podle údajů statistického úřadu INSEE míra nezaměstnanosti v zemi v prvním čtvrtletí činila 10,1 procenta.

Hollande doufá, že se mu podaří zvrátit trend na trhu práce díky ekonomickému oživení. Vláda očekává, že ekonomika letos vzroste o jedno procento. Francouzský statistický úřad však tento týden varoval, že hrubý domácí produkt stoupne jen o 0,7 procenta. Vláda však ponechala svůj výhled beze změny, protože se domnívá, že firmy teprve začínají vidět výhody daňových úlev, napsala agentura Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK