Rosněfť a BP uzavřely druhou velkou dohodu od sankcí proti Rusku

27.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Chabarovsk/Moskva 27. června (ČTK) - Největší ruská ropná společnost Rosněfť a její britský partner BP dnes podepsaly druhou velkou vzájemnou dohodu od uvalení západních sankcí na Rusko a amerických sankcí proti šéfovi ruského podniku Igoru Sečinovi. V rámci pětileté smlouvy dodá Rosněfť britské firmě až 12 milionů tun ropných produktů, sdělila dnes ruská firma.

Součástí dohody je platba předem v sumě nejméně 1,5 miliardy dolarů (přes 30 miliard Kč), kterou budou financovat přední globální finanční instituce, uvedla Rosněfť podle agentury Reuters. Rosněfť loni zpracovala téměř 90 milionů tun ropy.

V květnu BP uzavřela s Rosněftí dohodu o společném průzkumu ruských břidlicových ložisek ropy. Loni sjednaly Rosněfť a BP transakce na prodej ropy a ropných produktů v celkové sumě přes 15 miliard dolarů. Poté, co ruský gigant loni koupil britsko-ruský společný podnik TNK-BP, vlastní BP v Rosněfti téměř 20 procent a je největším zahraničním investorem v ruském ropném průmyslu.

Některé západní firmy jsou od uvalení sankcí na ruské činitele a organizace kvůli roli Moskvy v ukrajinské krizi opatrnější. Na klíčový ruský sektor energetických surovin ale sankce větší dopad nemají. Od uvalení sankcí už Rusko navštívili zástupci ropných společností BP, Total, Statoil a ExxonMobil, aby zdůraznili význam, který obchodům s touto zemí přikládají.

Dohody s Rosněftí sankce proti Rusku neporušují. USA pouze Sečinovi jakožto blízkému spolupracovníkovi prezidenta Vladimira Putina zakázaly vstup do země a zmrazily mu případné majetky na své půdě.

Sečin dnes novinářům řekl, že v USA žádný majetek ani účty nemá, ale že sankce vůči jeho osobě mu překazily plány na cestu motocyklem přes Spojené státy. "Sankce mi neumožní poznat krásy jejich přírody, dozvědět se něco o jejich kultuře a ukázat to dětem," citovala Sečina agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK