Stát dnes výrazně obměnil dozorčí rady klíčových firem, mj. ČEZ

27.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. června (ČTK) - Ministerstvo financí dnes výrazně obměnilo dozorčí rady v několika klíčových státních a polostátních firmách. V energetické společnosti ČEZ je nových sedm z osmi zástupců, které stát v dvanáctičlenném orgánu má. Nová je také většina členů dozorčích rad správce ropovodů Mero a distributora paliv Čepro. V Českém Aeroloholdingu ministerstvo obměnilo nejen dozorčí radu, ale i představenstvo.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) již dříve řekl, že bude chtít, aby stát aktivně vykonával akcionářská práva prostřednictvím zástupců v dozorčích radách. Dnešní rozhodnutí valných hromad na tato slova podle mluvčího ministerstva Radka Ležatky navazují.

V dozorčí radě ČEZ jsou po dnešku nově první náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht, první náměstek ministra obrany Jiří Borovec nebo Jiří Tyc, který se podílel na energetickém programu ANO a neúspěšně kandidoval za toto hnutí do Sněmovny. Mezi dalšími byli do rady zvoleni poradce ministra průmyslu Vladimír Vlk a Petr Blažek z odboru strategie ministerstva financí. Sedmičku nových členů doplňují Lubomír Charvát a Zdeněk Černý. Jediným členem rady, který bude z členů navržených státem pokračovat, je bývalý předseda Akademie věd Václav Pačes. Toho nová dozorčí rada na prvním zasedání zvolila předsedou.

Podle analytika BH Securities Petra Hlinomaze personální změny provedené až na samotné valné hromadě bez předchozí komunikace nevylučují možnost pokračování personálních změn v představenstvu nebo vedení společnosti. V médiích se v minulosti objevily spekulace, podle nichž by se změny mohly dotknout i ředitele firmy Daniela Beneše. Beneš v dubnu Mladé frontě Dnes řekl, že žádný takový signál nemá a že jsou to "spekulace z kaváren".

Ministerstvo večer uvedlo, že dnešní změny mají zvýšit efektivitu kontrolních mechanismů v rámci hospodaření společnosti ČEZ, a zajistit tak její budoucí rozvoj a stabilitu.

U podniků Mero a Čepro dnes stát reprezentovaný ministerstvem financí obměnil většinu členů dozorčích rad. Do každé z nově pětičlenných dozorčích rad Mera a Čepra ministerstvo dosadilo čtyři nové členy. V Meru jsou to Otokar Krejsa, Ivan Souček, Petr Blažek a Stanislav Bruna a v Čepru také Krejsa, Souček a Blažek a s nimi ještě Roman Vaigel. "Hlavním úkolem nových členů dozorčích rad společností Mero a Čepro bude především hledání synergií mezi těmito společnostmi a nastavení nové strategie fungování," uvedlo ministerstvo.

V Českém Aeroholdingu, jehož dceřinými společnostmi jsou například Letiště Praha, tedy provozovatel Letiště Václava Havla Praha, a společnost České aerolinie, se změny dotkly nejen dozorčí rady, ale i představenstva. Mezi odvolanými členy představenstva je prezident Českých aerolinií Philippe Moreels, šéf obchodu ČSA Jozef Sinčák a šéf informačních a komunikačních technologií Aeroholdingu Josef Adam. Nově v představenstvu usednou konzultant Václav Řehoř, bývalá auditorka u společnosti PwC Zuzana Tairová a právník z advokátní kanceláře White & Case Petr Pavelec. V dozorčí radě kromě ekonoma a prezidentského kandidáta Jana Švejnara, o jehož jmenování Babiš už dříve mluvil, zasednou po dnešku ještě Tomáš Šabatka, Jiří Opletal, Petr Blažek a Michal Požár, uvedlo ministerstvo financí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK