Využijte okurkovou sezónu. Nízké sazby hypoték vydrží do konce léta

01.07.2014 | , Gepard Finance
BYDLENÍ


Loňské jaro přineslo rekordně nízké úrokové sazby hypoték. Zdálo se, že pro další pokles již není prostor. Situace se ale opakovala i letos na jaře, kdy jsme byli svědky nového rekordu. Fincentrum Hypoindex poprvé v historii klesl pod 2,9 % ročně. Sazby již ale výrazně klesat nebudou. S financováním nemovitosti prostřednictvím hypotečního úvěru proto neotálejte a využijte letních akcí bank.

V současnosti panují ty nejlepší podmínky pro pořízení vlastního bydlení. Je to zásluha nízkých úrokových sazeb i podhodnocených cen nemovitostí. Přitom již nelze očekávat další výrazný pokles sazeb. V nejbližším období proto předpovídáme jejich stagnaci a následně pozvolný růst. I ceny nemovitostí se již začínají odrážet ode dna. Doba pro nákup nemovitosti je tedy nyní velmi vhodná. I kdyby snad úroky za půl roku klesly ještě o pár setin procenta, nemá kvůli tomu význam otálet. Mít sazbu za aktuálních podmínek znamená mít velmi dobrou sazbu a současně využít nízkých cen nemovitostí.

Příznivé sazby by měly vydržet do konce léta. Období léta se všeobecně pokládá za okurkovou sezónu a platí to i pro hypoteční trh. To ale neznamená, že se o prázdninách nebude na poli hypoték nic dít. Zvláště menší banky se mohou pokusit využít zdánlivého klidu zbraní a ukousnout si větší podíl na hypotečním koláči. Člověk, který potřebuje hypotéku během dalšího půl roku až roku řešit, proto nemá důvod vyčkávat v naději, že sazby ještě poklesnou, a měl by využít letních akcí bank.

Autorem komentáře je Jan Kruntorád, předseda představenstva společnosti Gepard Finance

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: BYDLENÍ