Deset omylů ohledně rodičovského příspěvku

07.07.2014 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Rodičovský příspěvek je velmi významnou státní dávkou. Finanční zajištění mladých rodin v Česku je při mezinárodním srovnání příznivé. Povídejme se na deset vybraných mýtů ohledně pobírání rodičovského příspěvku.

Rodičovský příspěvek náleží po skončení výplaty peněžitého příspěvku v mateřství (mateřské). Mateřská se vyplácí 28 týdnů a poskytuje se od 8. až 6. týdne před očekávaným porodem. O rodičovský příspěvek je nutné si písemně zažádat na místně příslušném úřadu práce.

Bez splnění zákonných podmínek není rodičovský příspěvek přiznán

Rodič celodenně osobně pečující o dítě má nárok na rodičovský příspěvek (nejdéle do 4 let věku dítěte). Pro přiznání rodičovského příspěvku nemusí být splněny zákonné podmínky jako je tomu u peněžité podpory v mateřství (mateřské). Zatímco na mateřskou všechny maminky nedosáhnou (např. nezaměstnané maminky, studentky), tak nárok na rodičovský příspěvek mají i tyto maminky.

Mám vysoký příjem, rodičovský příspěvek nedostanu

Nárok na rodičovský příspěvek mají maminky (tatínci) bez zaměstnání i s vysokými příjmy. U rodičovského příspěvku není testován rodinný majetek ani příjmy. Zatímco porodné nebo přídavky na děti nedostanou rodiny s příjmy nad 2,4násobek životního minima, tak rodičovský příspěvek ano.

Rodičovský příspěvek je možné brát i na dvě děti

Ze zákona rodičovský příspěvek náleží pouze na nejmladší dítě v rodině. Nelze současně pobírat rodičovský příspěvek na dvě děti, i když má například starší dítě 2,5 roku a mladší dítě několik měsíců. Rodičovský příspěvek náleží vždy pouze jednou. Při narození druhého dítěte zaniká nárok na rodičovský příspěvek na starší dítě a rodičovský příspěvek se vyplácí již jen na nejmladší dítě v rodině.

Celková výše rodičovského příspěvku se liší dle příjmu

Nikoliv. Rodičovský příspěvek náleží v souhrnné výši 220 tisíc Kč. Rodiče však mají možnost volby délky výplaty rodičovského příspěvku. Když se rodičovský příspěvek pobírá kratší dobu (např. dva roky), tak je jeho měsíční výše vyšší než když je vyplácen tři roky. Maximálně může rodičovský příspěvek činit 11 500 Kč měsíčně. Pro volbu vyšší měsíční výše rodičovského příspěvku je nutné mít dostatečný příjem, pro maximální rodičovský příspěvek je nutné mít příjem nad 16 500 Kč. Měsíčně nesmí být rodičovský příspěvek vyšší než 70 % předchozího výdělku.

Rodičovský příspěvek může po celou dobu pobírat pouze jeden rodiče

Při pobírání rodičovského příspěvku se mohou rodiče vystřídat. Například nejdříve může čerpat rodičovský příspěvek matka dítěte a následně ji vystřídá otec dítěte. Při vystřídání je potřeba splnit veškeré administrativní úkony na místně příslušném úřadu práce. Změnu je možné provést jedenkrát za tři měsíce.

Během celé rodičovské dovolené se pobírá rodičovský příspěvek

Zpravidla se po celou dobu rodičovské dovolené pobírá rodičovský příspěvek. Nemusí tomu však tak být. V praxi dochází k situaci, že maminka čerpá zrychlenou dvouletou variantu pobírání rodičovského příspěvku, ale rodičovskou dovolenou u svého zaměstnavatele čerpá po dobu tří let. I tento postup je možný. Třetí rok rodičovské dovolené však již nebude rodičovský příspěvek náležet, jeho výše se vyčerpala za dva roky.

Maminka nepracuje, rodina si nemůže zvolit délku pobírání rodičovského příspěvku

Jestliže není maminka pojištěna (např. nezaměstnané maminky, podnikatelky bez účasti na dobrovolném nemocenském pojištění, studentky), tak si nemůže zvolit kratší dobu pobírání rodičovského příspěvku. Když však podmínku pojištění splní otec dítěte, tak mají rodiče možnost volby délky pobírání rodičovského příspěvku. Když nesplní podmínku pojištění ani jeden z rodičů, tak má rodič ze zákona nárok na čtyřletou variantu rodičovského příspěvku.

Zvolím rodičovský příspěvek, budu mít čtyřletou rodičovskou dovolenou

Rodičovská dovolená navazuje na mateřskou dovolenou. Rodičovskou dovolenou je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnankyni nebo zaměstnanci na jejich žádost. Rodičovská dovolená přísluší matce dítěte po skončení mateřské dovolené a otci od narození dítěte, a to v rozsahu, v jakém si požádají, maximálně však do věku 3 let. Nelze tedy čerpat u svého zaměstnavatele čtyřletou rodičovskou dovolenou. Při souhlasu zaměstnavatele je možné čerpat pro čtvrtý rok neplacené volno.

Při pobírání rodičovského příspěvku není možné pracovat nebo podnikat

Když je zajištěna celodenní, osobní a řádná péče o dítě, tak může matka (otec) dítěte si během pobírání rodičovského příspěvku libovolně přivydělat v zaměstnaneckém poměru nebo vlastní samostatnou výdělečnou činnosti. U dětí do dvou let však platí omezení. Dítě do dvou let může být v předškolním zařízení maximálně 46 hodin za měsíc.

Při pobírání rodičovského příspěvku mohu dostat výpověď

Zpravidla zaměstnankyně čerpá rodičovskou dovolenou a současně dostává rodičovský příspěvek. Během čerpání rodičovské dovolené je zaměstnankyně v ochranné lhůtě a nemůže obdržet od zaměstnavatele standardní výpověď pro nadbytečnost. V ochranné lhůtě je možné dostat výpověď pouze ve výjimečných případech jako je např. zrušení zaměstnavatele.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY