PPF nedosáhla po nabídce odkupu akcií v O2 podílu 90 procent

01.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. července (ČTK) - PPF nedosáhla v rámci nabídky odkupu akcií O2 od minoritních akcionářů podílu 90 procent. Nemusí tak zbylým akcionářům znovu nabídnout odkup jejich cenných papírů. Vyplývá to z dnešního oznámení PPF. Ta již dříve uvedla, že nemá v úmyslu aktivně prosazovat vyřazení cenných papírů O2 z akciového trhu.

PPF letos získala v O2 podíl 65,9 procenta, bývalý majoritní vlastník Telefónica si podržel pět procent akcií. PPF poté nabídla minoritním akcionářům odkup jejich podílů za cenu 295,15 Kč za akcii. Nabídky tedy zřejmě využili vlastníci méně než 19 procent akcií.

"Přesný počet nabytých akcií a dosažený podíl na základním kapitálu a hlasovacích právech bude uveřejněn po vyhodnocení všech akceptací, z nichž některé trpí vážnými právními vadami, respektive byly učiněny v rozporu s nabídkovým dokumentem," uvedl mluvčí PPF Radek Stavěl bez dalších podrobností.

Nabídnutá cena byla o 10,45 Kč nižší než suma na akcii, kterou dohodla PPF při koupi majoritního podílu. Za snížením stál zejména fakt, že 50 korun na akcii má nový majoritní vlastník operátora zaplatit později. Během nabídky valná hromada O2 rozhodla o výplatě dividendy 18 korun na akcii.

PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera získala v české Telefónice 65,9 procenta akcií a ve slovenské 100 procent od španělské Telefóniky SA letos v lednu. Cena za transakci byla 63,6 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK