ING získá z prodeje akcií své pojišťovny NN až 1,6 miliardy eur

01.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 1. července (ČTK) - Nizozemská finanční skupina ING Groep zvýšila objem primární emise akcií své pojišťovnické divize NN Group o deset procent. Společnost to v dnešním sdělení odůvodnila vysokou poptávkou investorů. Hodnota jedné z největších evropských primárních emisí tohoto roku tak může dosáhnout až 1,6 miliardy eur (43,9 miliardy Kč). Akcie NN se začnou obchodovat ve středu na amsterodamské burze.

ING nabídne investorům 77 milionů kmenových akcií NN namísto původně plánovaných 70 milionů. Prodej akcií NN je posledním velkým krokem v transformaci skupiny, kterou musela ING projít výměnou za finanční pomoc od státu v době finanční krize.

ING v pondělí zúžila orientační pásmo emisní ceny o jedno euro na každé straně na 19,50-20,50 eura za akcii, řekl agentuře Reuters informovaný zdroj. Celou NN to oceňuje až na 7,2 miliardy eur. Konečnou emisní cenu firma určí po uzavření dnešních obchodů na newyorské burze.

ING v dalších fázích plánuje snížit svůj podíl v NN do konce příštího roku na méně než 50 procent. Do konce roku 2016 by neměla vlastnit již žádné akcie NN.

Pojišťovna má silnou pozici na domácím trhu, významné postavení v Evropě, včetně České republiky, a působí také v Japonsku. Vlastní rovněž divizi správy aktiv, která měla na konci března ve správě majetek za 168 miliard eur. V roce 2013 dosáhl provozní zisk NN 905 milionů eur a hrubé příjmy z pojistného 9,5 miliardy eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK