Těžba granátů v Podkrkonoší by mohla opět začít za 4 až 6 let

02.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dolní Olešnice (Trutnovsko) 2. července (ČTK) - Opětovná těžba granátů v nových ložiscích v Dolní Olešnici v Podkrkonoší by mohla začít nejdříve v letech 2018 až 2020. Odhaduje to šperkařské družstvo Granát Turnov, které záměr obnovit těžbu zahájilo před čtyřmi lety procesem posuzování vlivu těžby na životní prostředí (EIA). Dnes se v Dolní Olešnici veřejně projednávala dokumentace a posudek EIA. Nikdo z veřejnosti se jej nezúčastnil. Obec se zamýšlenou těžbou souhlasí, uvedla starostka Radoslava Cermanová.

Těžba granátů v Dolní Olešnici v lokalitě Vestřev trvala v letech 1991 až 2007 a v současné době je plocha po těžbě již rekultivovaná. Družstvo Granát potřebuje nové ložisko, aby mohlo ve výrobě šperků z pravých českých granátů pokračovat i v dalších letech. Zatím družstvo, které má asi 270 zaměstnanců, těží granáty v Podsedicích na Litoměřicku. Životnost tamního ložiska odhaduje na tři až čtyři roky.

V Dolní Olešnici družstvo Granát žádá o vytyčení dobývacího prostoru na osmi místech o celkové rozloze devíti hektarů. Podle výsledků geologického průzkumu by se z něj mohlo vytěžit přes 23 tun granátů. "To je ale velmi optimistické číslo. Předpokládáme, že to bude jedna pětina až jedna šestina tohoto čísla," řekl výrobní ředitel Granátu Václav Břichňáč. Doba těžby se předpokládá 15 let. Pro samotné zahájení těžby musí družstvo získat od státních orgánů řadu dalších povolení, bude se také muset dohodnout s majiteli dotčených pozemků.

ry dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK