ČKP podala trestní oznámení kvůli podvodům s povinným ručením

02.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. července (ČTK) - Česká kancelář pojistitelů (ČKP) podala první trestní oznámení v případech, kdy se motoristé snažili vyhnout povinnosti uhradit zpětně povinné ručení. Majitelé vozidel musí za nepojištěné období uhradit částku do tzv. garančního fondu. ČKP to uvedla v tiskové zprávě.

Podle tiskového mluvčího kanceláře Aleše Povra se jednotlivci i organizované skupiny snažili pomocí falešných informací, nepravdivých čestných prohlášení a svědeckých výpovědí placení vyhnout.

"Pokud na takový podvod narazíme, tak nejenže motorista musí příspěvek nepojištěných uhradit, ale ČKP předá kauzu k prověření orgánům činným v trestním řízení. Také tímto postupem chceme chránit poctivé motoristy před těmi, kdo na systému povinného ručení parazitují," uvedl výkonný ředitel kanceláře Jakub Hradec. Do garančního fondu dle zákona přispívají nepojištění motoristé a jsou z něho hrazeny nepojištěné škody.

V Česku se podle Hradce objevily komerční společnosti nabízející klientům, že je za úplatu zbaví povinnosti hradit příspěvek do garančního fondu za nepojištěné období. Tuto povinnost mají motoristé, kteří v daném časovém období provozovali vozidlo bez povinného ručení.

Proti praktikám ČKP vystupuje iniciativa StopČKP, podle které by se vymáhání nezaplaceného pojistného nemělo týkat případů, kdy majitel vozidlo neprovozoval a bylo odstavené mimo pozemní komunikaci. Letos v dubnu se Ústavní soud v Brně postavil na stranu motoristy, který za odstavené vozidlo zaplatil poplatek do garančního fondu 8000 korun. Po revizi musela kancelář zaplacené prostředky vrátit.

Česká kancelář pojistitelů je profesní organizací pojišťoven, které mají oprávnění poskytovat na území České republiky pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla tzv. povinné ručení. Česká kancelář pojistitelů spravuje garanční fond, kam přispívají majitelé nepojištěných vozidel a který slouží k úhradě škody způsobené vozidly bez povinného ručení.

Počet vozů pojištěných v rámci pojištění odpovědnosti za provoz motorových vozidel, takzvaného povinného ručení, v roce 2013 stoupl o 117.000 na 6,99 milionu aut.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK