Růst českého průmyslu v květnu zpomalil na 2,5 procenta

07.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. července (ČTK) - Průmyslová výroba v Česku v květnu zpomalila meziroční růst na 2,5 procenta po dubnovém růstu 7,7 procenta. K růstu opět nejvíce přispěla výroba motorových vozidel. Hodnota nových zakázek od loňského května stoupla o 8,7 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Meziměsíčně se květnová průmyslová produkce očištěná od sezonních vlivů snížila o 1,5 procenta.

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů, kterých letos v květnu bylo o jeden méně než loni, vzrostla průmyslová produkce meziročně o pět procent.

Výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů se meziročně zvýšila o 11,9 procenta. O téměř 11 procent stoupla také produkce pryžových a plastových výrobků a o necelé čtyři procenta výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků. Klesla naopak výroba a rozvod energií, a to o 5,4 procenta. O 6,4 procenta poklesla těžba a dobývání a výroba potravin se snížila o necelá tři procenta.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v květnu meziročně vzrostly o šest procent. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily o 10,7 procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, vzrostly o 1,1 procenta.

Nové zakázky ze zahraničí se v květnu meziročně zvýšily o 14,5 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky klesly o 1,4 procenta. K meziročnímu růstu nových zakázek také nejvíce přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, a to o 17,2 procenta. O více než 18 procent se zvýšily zakázky ve výrobě počítačů a elektronických a optických přístrojů a zařízení.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslových podnicích s 50 a více zaměstnanci se v květnu 2014 meziročně zvýšil o 1,6 procenta a jejich průměrná měsíční nominální hrubá mzda stoupla o 1,5 procenta na 28.872 Kč.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK