Čína zrychlila růst, další podpora je ale nutná, říká premiér

07.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 7. července (ČTK) - Čínská ekonomika ve druhém čtvrtletí rostla rychleji, než na začátku roku, stále však budou nutná další umírněná opatření na její podporu. Na dnešní společné tiskové konferenci s německou kancléřkou Angelou Merkelovou to prohlásil čínský premiér Li Kche-čchiang. Merkelová pokračuje v návštěvě Číny.

"Výkonnost čínské ekonomiky se ve druhém čtvrtletí proti prvnímu kvartálu zlepšila," řekl podle agentury Reuters premiér. Vláda v Pekingu ale podle něj nemůže pustit ze zřetele tlaky, které by mohly vést k útlumu ekonomiky. Peking sice podobně jako dosud k masivním podpůrným krokům nepřistoupí, posílí ale cílená opatření, prohlásil premiér.

Čína zprávu o vývoji svého hrubého domácího produktu zveřejní 16. července. Analytici v anketě agentury Reuters předpokládají, že růst za tři měsíce od dubna do června stagnoval na úrovni 7,4 procenta. Tímto tempem, které bylo nejpomalejší za rok a půl, Čína rostla i v prvním čtvrtletí. Peking v nedávné době snížil daně, nařídil zvýšit výdaje regionálních vlád a snížil objem hotovostních rezerv pro některé banky, aby podpořil ekonomiku.

Opatrně optimistické komentáře, které premiér pronesl a které by mohly podpořit náladu na trzích, zazněly na společné tiskové konferenci s Merkelovou. Na konferenci mimo jiné zaznělo, že oba šéfové vlád jsou spokojeni s úrovní spolupráce. Kancléřka, kterou na její sedmé oficiální návštěvě Číny provází početná delegace německých podnikatelů, ale podle agentury DPA apelovala na to, aby německé podniky získaly lepší přístup na čínský trh. Merkelová také vybídla k větší transparentnosti a rovnějším podmínkám pro německé firmy v Číně.

Návštěvu Merkelové provází jednání o miliardových kontraktech. Evropský koncern Airbus Group dnes podepsal smlouvu o dodávce 100 vrtulníků pro čínské firmy v hodnotě zhruba 300 milionů eur (asi 8,2 miliardy Kč). Podle zdrojů z delegace mají nakoupené vrtulníky sloužit civilním účelům.

Automobilová skupina Volkswagen, jejíž součástí je i česká Škoda Auto, se se svým čínským partnerem First Automotive Works (FAW) dohodla na vybudování dvou nových závodů v Číně. Nacházet se mají ve východočínských městech Čching-tao a Tchien-ťin a největší evropský výrobce automobilů hodlá do každé z nich investovat miliardu eur (přes 27 miliard Kč).

Největší německé aerolinie Lufthansa podepsaly předběžnou smlouvu o spolupráci s čínskou leteckou společností Air China. Obě aerolinky chtějí vytvořit společný podnik, který jim umožní sdílet příjmy z prodeje letenek na některých linkách.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK