Červenohorské sedlo se kvůli rekonstrukci od září uzavře

07.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 7. července (ČTK) - Červenohorské sedlo, důležitá spojnice mezi Šumperkem a Jeseníkem, by se mělo začít rekonstruovat od letošního září. Dlouho očekávaná stavba přinese značné dopravní omezení. Od září do listopadu se silnice uzavře v úseku Kouty nad Desnou na Červenohorské sedlo. S uzávěrou musejí řidiči počítat také v příštích dvou letech mimo zimní sezonu; stavba je plánována až do roku 2016. ČTK o tom dnes informovala mluvčí kraje Kamila Navrátilová.

"Ředitelství předpokládá uzavřít komunikaci v termínu od 1. září do 14. listopadu a dále v termínech od 16. dubna 2015 do 14. listopadu a od 16. dubna 2016 do 14. listopadu 2016," uvedla Navrátilová. Podotkla, že přesný termín zahájení uzavírky závisí na ukončení výběrového řízení na zhotovitele stavby.

Oprava silnice I/44 vedoucí po jižním svahu Červenohorského sedla naváže na už dokončenou rekonstrukci silniční komunikace vedoucí po opačné straně kopce, která byla uvedena do provozu v roce 2008. Rekonstrukce se týká osmikilometrového úseku.

Z hlediska turistického ruchu je jedinou přístupovou silnicí I. třídy k významnému horskému středisku. I proto byla rekonstrukce silnice na obou stranách Červenohorského sedla naplánovaná postupně tak, aby se umožnil alespoň z jedné strany přístup k horskému středisku. "Výstavba bude vzhledem ke klimatickým podmínkám a náročnému terénu prováděna v době letní uzávěry," informuje ve zprávě ŘSD.

Silnice vedoucí po jižní straně Červenohorského sedla má být opravena v úseku od konce obce Kouty nad Desnou po hranici okresů Šumperk a Jeseník. Díky rozšíření zatáček a vybudování úseků pro předjíždění by se průjezdnost této důležité silnice měla zlepšit. Rekonstrukce se už dříve odhadovala na 615 milionů korun bez započtení DPH.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK