Penta prodala síť chovatelských potřeb PetCenter firmě MVM Invest

08.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. července (ČTK) - Investiční skupina Penta prodala síť potřeb pro chovatele PetCenter společnosti MVM Invest, informoval dnes mluvčí skupiny Martin Danko. O chystaném prodeji přitom už v polovině dubna při oznamování hospodářských výsledků za loňský rok informoval partner Penty Marek Dospiva. Cenu transakce skupina nezveřejnila.

Prodej je reakcí na pozměněnou strategií skupiny, která se chce zaměřovat na větší firmy. "Po dvaceti letech fungování měníme svou strategii na dlouhodobého hodnotového investora. Zužujeme portfolio z 20 na zhruba deset firem. Budeme se zaměřovat pouze na ty s minimální roční EBITDA (zisk před započtením úroků, daní, odpisů a amortizace - pozn. ČTK) 20 milionů eur. Cílová EBITDA takových společností však je 50 milionů korun a více," prohlásil v dubnu Dospiva.

To potvrdil dnes i Danko. "Prodej PetCenter je v souladu s investiční strategií Penty, která se zaměřuje na vlastnictví a rozvoj velkých firem s vysokým růstovým potenciálem," uvedl Danko.

PetCenter provozuje 95 prodejen v České republice a 32 na Slovensku. Loni utržila 745 milionů korun. PetCenter se zabývá prodejem, ale i rozvojem a popularizací chovatelství v síti prodejen s chovatelskými potřebami.

Penta ve společnosti působila od roku 2008, kdy PetCenter koupila jako součást akvizice německé společnosti Gimborn, která je prémiovým výrobcem krmiv a pomůcek pro chov drobného domácího zvířectva. "Prodej PetCenter nemá žádný vliv na vlastnické působení Penty ve společnosti Gimborn," upozornil Danko.

Letos jde o třetí prodej menší firmy z portfolia Penty, zbavila se už společností PPC a Noves.

Středoevropská investiční skupina Penta založená v roce 1994 investuje především do maloobchodu, zdravotnictví, letecké výroby, strojírenství, energetiky, zábavního průmyslu, bankovnictví a realit. Čistá hodnota celé skupiny se loni zvýšila na 1,564 miliardy eur (43 miliard korun). Čistý zisk skupiny loni klesl na 100 milionů eur (zhruba 2,75 miliardy korun) z předloňských 147 milionů eur (asi čtyři miliardy korun). Naopak aktiva skupiny vzrostla o 0,6 miliardy eur (16,5 miliardy korun) na 6,5 miliardy eur (178,5 miliardy Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK