Ministr financí Babiš čeká letos schodek rozpočtu 100 miliard Kč

08.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. července (ČTK) - Ministr financí Andrej Babiš očekává, že státní rozpočet skončí díky dobrému vývoji v prvním pololetí na konci roku v deficitu 100 miliard Kč, tedy deset procent pod plánovaným cílem. Babiš to řekl v rozhovoru pro agenturu Reuters s tím, že prioritou vlády je spíše oživení investic než snižování rozpočtového schodku.

Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 112 miliard korun, pro příští rok vláda navrhuje stomiliardový deficit. V červnu se rozpočet vrátil do přebytku 1,5 miliardy korun po květnovém schodku 9,5 miliardy korun.

"Zdědili jsme přidušenou spotřebu. Lidé se báli utrácet. Musíme investovat, musíme dokončit infrastrukturu. To má zásadní vliv na život lidí, na obchod, na všechno," řekl Babiš.

Koncem června Babiš uvedl, že s vyrovnaným rozpočtem by stát mohl hospodařit v roce 2017. Podmínkou je, aby se podařilo uskutečnit plánovaná opatření pro výběr daní. Není však jisté, zda se to vládě podaří, dodal ministr financí.

Babiš dříve také řekl, že i když bude stát v letech 2014 a 2015 hospodařit s celkovým deficitem 200 miliard korun, zůstane státní dluh stejný na úrovni 1,683 bilionu korun. V propočtu vůči hrubému domácímu produktu se podle něj dluh dokonce sníží o tři procentní body na 40,3 procenta HDP.

Vláda očekává zvýšení deficitu veřejného dluhu z letošních 1,8 procenta HDP na 2,3 procenta v příštím roce kvůli vyšším výdajům na zdravotní péči, důchody a investice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK