Rusko se těsně vyhnulo hospodářské recesi, říká náměstek

09.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 9. července (ČTK) - Rusko se ve druhém čtvrtletí těsně vyhnulo hospodářské recesi. Celoroční růst tamní ekonomiky by tak letos mohl překonat tempo 0,5 procenta, se kterým počítá současná vládní prognóza. Podle agentury Interfax to dnes řekl náměstek ruského ministra hospodářství Andrej Klepač. Ruský statistický úřad by měl údaje o výkonu ruské ekonomiky zveřejnit během léta.

"Zdá se, že se vyhýbáme recesi (a) náš předběžný odhad počítá s nulovým růstem očištěným o sezonní výkyvy," prohlásil Klepač.

Ruský ministr hospodářství Alexej Uljukajev v pondělí prohlásil, že hrubý domácí produkt stoupl v meziročním srovnání o 1,2 procenta a za celé první pololetí se zvýšil o 1,1 procenta. Mezičtvrtletní výkon ekonomiky ministr neodhadl. Již dříve ale předpověděl, že Rusko zřejmě ve druhém kvartále zažije druhý mezičtvrtletní pokles za sebou, což by znamenalo, že země se technicky dostane do ekonomické recese.

Ruská ekonomika na začátku roku prudce zpomalila tempo růstu. Důvodem byl masivní odliv kapitálu spojený s ukrajinskou krizí, kvůli které se někteří ruští činitelé na jaře stali terčem západních sankcí.

Klepač podle agentury AFP řekl, že za celý rok vláda očekává růst vyšší než 0,5 procenta. Mohlo by to ovšem znamenat další prudké zpomalení ruské ekonomiky, která loni zvolnila tempo růstu na 1,3 procenta ze 3,4 procenta v předchozím roce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK