Skladů a hal v prvním pololetí v ČR přibylo nejvíc od roku 2009

09.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. července (ČTK) - Skladových a průmyslových hal v Česku během prvního pololetí přibylo 162.700 metrů čtverečních, což je nejvíce od roku 2009. Dalších 160.000 metrů čtverečních je ve výstavbě. Dnes o tom informovalo sdružení realitních poradenských firem Industrial Research Forum (IRF).

Jen během druhého čtvrtletí se nabídka skladových a výrobních prostor nejvyšší kategorie A určených k pronájmu zvýšila o 99.600 metrů čtverečních.

"Vzhledem k tomu, že se během každého čtvrtletí v průměru dokončí 69.000 metrů čtverečních průmyslových prostor, výsledky za druhé čtvrtletí jsou z tohoto pohledu nadprůměrné," uvedlo IRF. Mezičtvrtletně jde o 37procentní nárůst, meziročně o 39procentní, dodalo sdružení s tím, že 92 procent prostor dokončených ve druhém čtvrtletí bylo pronajato před zahájením stavby nebo v jejím průběhu.

IRF nyní eviduje takřka 160 tisíc metrů čtverečních ploch ve výstavbě, z toho 85 procent se staví pro konkrétního zájemce. Nejvíce se staví v Praze a okolí, kde developer PointPark Properties buduje pro společnost VF Corporation distribuční centrum o rozloze 39.200 metrů čtverečních. Jde o největší centrum ve výstavbě. Výstavbu dalších 50 tisíc metrů čtverečních developeři pozastavili do doby, než najdou vhodné nájemce.

IRF na konci prvního pololetí v Česku registrovalo celkem 4,63 milionu metrů čtverečních průmyslových a skladových ploch nejvyšší kategorie A určených k pronájmu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK