Ceny ropy opět klesají, vliv má Libye a poptávka po benzínu v USA

10.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. července (ČTK) - Světové ceny ropy dnes opět míří dolů a severomořský Brent tak pokračuje v nejdelší sérii poklesů za poslední čtyři roky. Tlak na pokles cen vytváří slabá poptávka po benzínu ve Spojených státech a také vyhlídky na zvýšení nabídky libyjské ropy na trzích.

Cena Brentu kolem 17:00 SELČ ztrácela přes 20 centů a byla těsně nad hranicí 108 dolarů za barel. Brent klesá již devátou seanci za sebou, což je nejdelší ztrátové období od května 2010. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu odepisovala asi 15 centů a pohybovala se kolem 102,15 dolaru za barel. Klesá tak desátou seanci v řadě.

Zásoby benzínu v USA minulý týden stouply, což naznačuje, že poptávka nebyla tak výrazná, jak se během vrcholící motoristické sezóny v letních měsících očekávalo. Produkce libyjské ropy mezitím díky zvýšení těžby na jednom z tamních ropných polí stoupla na 350.000 barelů denně. Vláda také nedávno znovu převzala kontrolu nad ropnými přístavy. Skončila tak jejich téměř rok trvající okupace.

Mezitím se zmírnily obavy z narušení dodávek irácké ropy. Navzdory ozbrojenému povstání islamistů totiž surovina z jihoirácké provincie Basra nepřestala proudit.

"Máme zde kombinaci vybírání zisků, vliv Libye a to, co bych nazval mírným snížením rizikové přirážky ohledně situace v Iráku," sdělil agentuře Reuters ekonom Hans van Cleef z finanční společnosti ABN Amro v Amsterodamu.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 108,06 108,28 New York - Nymex WTI srpen 102,13 102,29

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK