Precheze loni kvůli nízkým cenám běloby klesl zisk i tržby

14.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Přerov 14. července (ČTK) - Přerovská chemička Precheza loni kvůli poklesu cen titanové běloby na světových trzích i problémům se zprovozněním nové technologie na výrobu kyseliny sírové snížila čistý zisk o 71 procent z rekordních 737,5 milionu korun v roce 2012 na 211 milionů korun. Tržby Prechezy, která patří do holdingu Agrofert českého ministra financí Andreje Babiše, loni klesly meziročně o 12 procent z 3,05 miliardy korun v roce 2012 na 2,7 miliardy korun. ČTK dnes informaci získala z výroční zprávy Prechezy.

Precheza se v roce 2013 podle jejího generálního ředitele Iva Hanáčka potýkala s poklesem cen titanové běloby, který byl zapříčiněn nižší spotřebou a růstem zásob. Už na začátku roku 2012 se poptávka po titanové bělobě snížila především v Evropě a poté se krize rozšířila na všechny trhy. Výrobci následně začali vykazovat rekordní zásoby titanové běloby, což v roce 2013 zapříčinilo strmý pád cen.

"Propad v prodejních cenách byl loni částečně a s určitým zpožděním kompenzován nižšími cenami vstupů. Postupně se podařilo dosáhnout významného snížení nákupních cen především u síry a ilmenitu," uvedl Hanáček. Podle něj tyto pozitivní faktory ale ovlivní až letošní hospodaření Prechezy.

Výsledky hospodaření Prechezy loni nepříznivě poznamenala i rekonstrukce výroby kyseliny sírové a instalace nové parní turbíny, která nabrala časový skluz. "V důsledku častých výpadků a vynucených odstávek bylo nutné náhradním způsobem nakupovat kyselinu sírovou a energie z externích zdrojů. Ve výjimečných případech byl dočasně omezen i výkon výroby titanové běloby," upozornil Hanáček. Precheza nyní jedná s dodavatelskou firmou o kompenzaci způsobené škody.

Precheza v posledních letech postupně zvyšuje klíčovou produkci titanové běloby, která nachází uplatnění při výrobě barev, plastů, papíru, umělých vláken i v potravinářském průmyslu. Náklady projektu plánovaného do konce roku by měly činit společně s předloni zahájenou modernizací výrobny kyseliny sírové téměř jednu miliardu korun. Výrobní kapacita Prechezy by se u kyseliny sírové měla zvýšit o 20 procent a v případě titanové běloby z 50.000 v roce 2012 na 56.000 tun. Loni činila 53.000 tun.

Precheza je největším výrobcem anorganických pigmentů v ČR a její produkce míří z větší části na export. Chemička, která je součástí skupiny Agrofert od roku 1996, v Přerově zaměstnává 600 lidí. V roce 2012 Precheza zvýšila čistý zisk meziročně o tři procenta na 737,5 milionu korun. Tržby chemičky předloni poprvé pokořily hranici tří miliard korun, když se zvýšily o osm procent z 2,83 miliardy korun v roce 2011 na 3,05 miliardy korun.

Agrofert je jedničkou tuzemského zemědělsko-potravinářského sektoru, dvojkou chemického průmyslu a významným subjektem v lesnictví a médiích. Konsolidovaný zisk Agrofertu loni klesl o sedm pct na 5,6 mld. Kč. Důvodem snížení je zejména zhoršení hospodaření chemické části koncernu, do které patří Precheza. Tržby skupiny vzrostly bezmála o 15 pct na 151,7 mld. Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK