NWR má souhlas části věřitelů s kapitálovou restrukturalizací

15.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. července (ČTK) - Těžařská společnost New World Resources (NWR) získala souhlas jedné části věřitelů s plánem restrukturalizace dluhu a vydání nových akcií, od dostatečné většiny druhé části držitelů svých dluhopisů ale zatím svolení nedostala. Plyne to z dnešního sdělení NWR. Firma 2. července sdělila, že pokud by se s věřiteli na podmínkách kapitálové restrukturalizace nedohodla do září, musela by prodat své dceřiné společnosti, včetně černouhelné OKD.

NSW si zajistila souhlas s plánem od vlastníků zajištěných dluhopisů splatných v roce 2018 z 84 procent jejich hodnoty. K uskutečnění restrukturalizace potřebuje zelenou od 75 procent věřitelů podle hodnoty dluhu. U nezajištěných dluhopisů splatných v roce 2021 ale firma získala souhlas zatím jen od 65 procent věřitelů.

NWR utrpěla těžké ztráty kvůli poklesu cen uhlí na světových trzích. Navrhla proto majitelům dluhopisů restrukturalizaci dluhu a vydání nových akcií. Začátkem června firma uvedla, že podle dohody s věřiteli by její zadlužení mělo klesnout o 325 milionů na 450 milionů eur (12,35 miliardy Kč) a že plánuje navýšit akciový kapitál o 185 milionů eur.

Ředitel vnějších vztahů NWR Petr Jonák před dvěma týdny ČTK řekl, že podle přesvědčení představenstva budou podmínky pro dohodu s věřiteli splněny. Podle něj ale musí být vedení firmy připraveno na všechny možnosti a reagovat na všechny představitelné scénáře vývoje. Žádný ze scénářů ale podle Jonáka nebude mít dopad na každodenní provoz OKD a polské Karbonie.

Společnost OKD loni v září oznámila, že zavře Důl Paskov. Zástupci NWR tehdy uvedli, že ponese-li náklady útlumu jen OKD, zavře důl k 31. prosinci 2014. Stát se ale letos s NWR dohodl na pokračování těžby do konce roku 2017 a vláda za to zaplatí 600 milionů korun na sociální programy pro horníky.

NWR patří téměř ze dvou třetin skupině BXR. V ní má zhruba poloviční podíl podnikatel Zdeněk Bakala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK