Nový šéf Thermalu a představenstvo převezmou hotel v pátek

16.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Karlovy Vary 16. července (ČTK) - Nový ředitel karlovarského státního hotelu Thermal, čtyřicetiletý Daniel Křováček, převezme jeden z nejznámějších hotelů v zemi v pátek. Hlavním úkolem bude vylepšit ekonomiku a obsazenost hotelu, řekl dnes Křováček ČTK.

Křováček nahradí bývalého karlovarského primátora a hejtmana Josefa Pavla (ODS), který hotel vedl šest let. O kompletní výměně vedení státní firmy Thermal - F,a.s., jež hotel provozuje, rozhodlo ministerstvo financí už 27. června, tedy před konáním Mezinárodního filmového festivalu.

"V pátek bychom měli s novým představenstvem přebírat agendu spojenou s exekutivní částí," řekl Křováček. Čtyřhvězdičkový hotel by chtěl vést jako špičkové zařízení. Vylepšení hospodaření i obsazenosti je jeho jednoznačným cílem. Budeme se snažit státu plnit kasu, řekl.

Nové vedení bude teď nějaký čas přebírat agendu a musí vniknout do interních záležitostí. "Prohlášení dělat nebudeme, přijde z ministerstva financí," uvedl. Podle Křováčka nebude jeho hlavním cílem dovést státní hotel k privatizaci. "Jsou tam některé legislativní věci, které se musejí dořešit, a do té doby nemůže být uvažováno o jiných krocích než o dalším provozování a zlepšování ekonomických výsledků," řekl.

Privatizaci hotelu brání dlouhodobé soudní spory. "Táhnou se od 90. let, kdy byla započata," řekl. K tomu, zda bude hned po vyřešení sporů hotel odstátněn, uvedl, že je to věcí státu.

Změny v personálním obsazení v orgánech společnosti nastaly podle mluvčího ministerstva financí z několik důvodů. Kvůli novému zákonu o obchodních společnostech se musely změnit stanovy firmy a snížil se počet členů orgánů společností vlastněných státem. "Což za stavu, kdy některým členům orgánů uplynulo jejich funkční období, vedlo k nutnosti volby nových členů představenstva a dozorčí rady Thermal - F," řekl. Ministerstvo jako jediný akcionář hotelu jmenovalo podle mluvčího do funkce odborníky v řízení obchodních společností.

Změny v Thermalu se nelíbí předsedovi ODS Petru Fialovi, který tvrdí, že ministr financí Andrej Babiš (ANO) obměnil členy dozorčích rad ve státních podnicích za zády koaličních partnerů i premiéra. "Do dozorčích rad společnosti Mero a Čepro dosadil lidi, které veřejnosti prezentuje jako odborníky. Řada z nich však má vazby na podnikání současného ministra financí či je přímo spjata s hnutím ANO. Ministr financí tak provedl tichou privatizaci řady státních firem, které prostřednictvím jím dosazených lidí ovládá," uvedl Fiala. Státní firmy podle něj dlouhodobě obchodují s podniky, které vlastní Babiš. Posledním příkladem tiché privatizace jsou prý změny ve společnosti Thermal - F. Odvolaný ředitel měl podle Fialy dobré hospodářské výsledky. "Do dozorčí rady a představenstva byli dosazeni lidé spojení s hnutím ANO," dodal šéf ODS.

Thermal loni hospodařil s hrubým ziskem 9,2 milionu korun, meziročně o třetinu nižším. Ještě v letech 2009 a 2010 ale byl ve ztrátě. Hotel byl loni obsazen ze 67 procent, o rok dříve ze 70 procent. Za pět let vzrostla obsazenost o devět procentních bodů. Hotel utržil 217 milionů korun, meziročně o 12 milionů korun více a o 36 procent více než v roce 2009.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK