Reálné mzdy v Německu letos stoupnou nejvíce za 15 let

16.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 16. července (ČTK) - Němečtí zaměstnanci zajištění kolektivními mzdovými dohodami zažijí v letošním roce nejvýraznější růst reálných mezd za posledních 15 let. Mzdy se po odečtení inflace zvýší o zhruba dvě procenta, řekl dnes šéf archivu kolektivních dohod Reinhard Bispinck.

 

"Naposledy reálné mzdy rostly srovnatelným tempem v roce 1999, tedy před splasknutím internetové bubliny," řekl Bispinck podle agentury Reuters. Dodal, že to odráží "dobrou ekonomickou situaci" Německa.

Reálné mzdy v Německu vzrostly v prvním čtvrtletí meziročně o 1,3 procenta a zaznamenaly nejvyšší nárůst za téměř tři roky. Zhruba 16,5 milionu zaměstnanců krytých kolektivními dohodami si zajistilo pro letošní rok průměrné nominální zvýšení mezd o 3,1 procenta. Meziroční inflace v Německu byla v červnu na jednom procentu.

Německá ekonomika v prvním čtvrtletí vzrostla mezičtvrtletně o 0,8 procenta, což bylo nejrychlejší tempo růstu za poslední tři roky a dvojnásobek ve srovnání se čtvrtým čtvrtletím. V celém letošním roce čeká vláda oživení růstu na 1,8 procenta z loňského výkonu 0,4 procenta, který byl nejhorší od globální finanční krize v roce 2009.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK