Zbrojovka Uherský Brod rozjela výrobu na Slovensku

17.07.2014 | , Finance.cz
FIREMNI FINANCE


Brazílie, a nyní i Slovensko. Zbrojovka Uherský Brod prožívá období zahraničních investic. V Jižní Americe chce vyrábět pistole, u východních sousedů útočné pušky. „Navazujeme na historické společné zkušenosti v oblasti zbrojního průmyslu,“ říká generální ředitel Zbrojovky Uherský Brod Lubomír Kovařík. A právě podnik v Novákách se v úterý 15. července za účasti premiérů Roberta Fica a Bohuslava Sobotky rozjel.

Proč jste šli právě do Brazílie a na Slovensko?

Brazílie, kde by výroba měla začít v průběhu příštího roku, je pro zbrojovku velice zajímavý trh. Země patří mezi největší a nejrychleji se rozvíjející světové ekonomiky. V minulosti jsme byli v Jižní Americe ostatním světovým hráčům v oblasti zbrojní výroby schopni konkurovat vysokou kvalitou, ale handicapem pro nás kvůli vysokým clům byla cena našich dovážených výrobků. Když clo zvyšuje vaše produkty až dvojnásobně, je to problém. Ten z velké míry odstraníme tím, že budeme mít přímo v místě vlastní výrobu.

Mimochodem, jsme první česká firma, která od dob Baťových závodů ve 30. letech minulého století bude mít v Brazílii vlastní výrobu.

Se Slovenskem nás spojují historické společné zkušenosti v oblasti zbrojního průmyslu. Tamní lidé mají velice dobré zkušenosti přesně s tím druhem výroby, kterou zde chystáme. Nepochybnou výhodou je i geografická blízkost Uherského Brodu, Nováků a Martina, odkud budeme kupovat komponenty pro tamní výrobu. Velmi důležitým aspektem pak byla potřeba výrazné navýšení kapacity výroby a její optimalizace.

Kolik lidí v obou závodech zaměstnáte?

Nyní má náš společný podnik na Slovensku zhruba šedesát zaměstnanců a počítáme s tím, že se jejich počet v příštím roce navýší na minimálně dvě stovky. Nepřímo pak určitě přibudou zaměstnanci i na straně našich dodavatelů. V první etapě bude v projektu CZ-Brazil pracovat zhruba šedesátka lidí také. Při naplnění našich představ bychom jich tam mohli nabrat až 200.

Co přesně budete v obou zemích vyrábět?

V Novákách vybrané komponenty pro pistole a útočné pušky CZ 805 BREN. V brazilském městě Pomodore pak pistole CZ P 07 Duty, na které již máme v tomto teritoriu první objednávky.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE