V poledne bude vydána první česká virtuální měna

17.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. července (ČTK) - Dnes ve 12:00 bude vydána první česká virtuální měna s názvem Czech Crown Coin (CZC). Jde o měnu, která umožní platby přes internet. Zároveň bude obchodní komoditou, kterou lze koupit či prodat na burze. Vydáno bude celkem sto milionů mincí. Autoři projektu o tom dnes informovali ČTK v tiskové zprávě.

Měna nepodléhá inflaci a vydané množství mincí je konečné. Polovina z celkového počtu je už předtěžena, druhá polovina bude těžena následujících čtyři až deset let. Oficiální webové stránky jsou czechcrowncoin.com. Z tiskové zprávy ani z webové stránky není jasné, kdo za projektem stojí.

Na začátku září bude zahájena první fáze distribuce 50 milionů CZC pro občany ČR, kteří na základě registrace zdarma získají stanovený počet mincí. Další informace k distribuci zveřejní autoři později. Cílem projektu je podle nich podpora internetového podnikání v České republice.

S dnešním vydáním měny je zároveň uveden do provozu server, který je určen pro těžení měny. Po registraci se lidé mohou spolupodílet na těžbě již nyní. Server je dostupný z oficiálního webu.

Digitální měny začaly ve větším množství vznikat před několika lety. Nejvýznačnější z nich se stal Bitcoin, který se dostal do oběhu v roce 2009. Měna je navržena tak, aby ji nemohly ovlivňovat vlády ani centrální banky. Kybernetické mince "razí" síť počítačů se specializovaným softwarem, naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoin oceňuje mnoho uživatelů pro jeho anonymitu. Kritici ale upozorňují, že právě kvůli anonymitě je měna zneužitelná pro praní špinavých peněz.

Na rozdíl od běžných měn také virtuální měny nemají podporu centrálních bank ani vlád. Velká pozornost se na ně zaměřila zvláště po únorovém krachu burzy Mt. Gox, kdy se z účtů zákazníků ztratily bitcoiny v odhadované hodnotě 650 milionů USD (13,1 miliardy Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK