Sněmovna podpořila zavedení snížené desetiprocentní sazby DPH

17.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. července (ČTK) - Sněmovna dnes v prvním čtení podpořila vládní návrh, aby od příštího roku platila nová snížená sazba daně z přidané hodnoty. Sazba bude desetiprocentní a vztahovat se má na knihy, léky a kojeneckou výživu. V současné době platí základní sazba 21 procent a snížená 15 procent. Definitivně bude Sněmovna o zavedení třetí sazby DPH rozhodovat zřejmě na své zářijové schůzi. Pokud ji schválí, bude muset návrh projednat ještě Senát a podepsat prezident.

 

Předloha dnes odolala návrhu na zamítnutí, který vznesl František Laudát (TOP 09). Nyní ji posoudí sněmovní rozpočtový výbor.

Ministerstvo financí si od nové sazby slibuje snížení cen uvedených výrobků pro koncové spotřebitele. Snížení daňového zatížení na knihy, léky a nenahraditelnou dětskou výživu připraví podle ministerstva státní rozpočet zhruba o 2,9 miliardy korun, přičemž největší dopad do výběru daně bude mít snížení sazby u léčiv.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) připustil, že ideální by byly jen dvě sazby daně. Třetí sazba podle jeho názoru není systémově správná.

Do nové sazby budou spadat tři položky. První je počáteční a pokračovací kojenecká výživa a potraviny pro malé děti. Jejím nižším zdaněním chce vláda podpořit rodiny s dětmi. Rodiny s dětmi představují skupinu ještě více ohroženou chudobou než jiná významná ohrožená skupina, kterou představují důchodci, uvádí vláda v návrhu.

Druhou položkou jsou radiofarmaka, očkovací látky, léky, kontrastní prostředky pro rentgenová vyšetření, diagnostické reagencie určené k podávání pacientům, chemické antikoncepční přípravky na hormonálním základě - určené pro zdravotní služby, prevenci nemocí a léčbu pro humánní lékařské účely.

Třetí položkou jsou tištěné knihy, obrázkové knihy pro děti; hudebniny, tištěné nebo ručně psané, též vázané nebo ilustrované. Sazba se ale nebude vztahovat na zboží, kde reklama přesahuje 50 procent plochy.

Součástí novely je i zrušení sjednocené daně z přidané hodnoty na 17,5 procenta od roku 2016. Důvodem je podle vlády snaha zabránit zvýšení daně na potraviny a další sociálně citlivé položky, u kterých by DPH musela vzrůst o 2,5 procentního bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK