Co týden dal? Máme první českou virtuální měnu

18.07.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Tento týden ve čtvrtek byla vydána první česká virtuální měna s názvem Czech Crown Coin (CZC). Jde o měnu, která umožní platby přes internet. Zároveň bude obchodní komoditou, kterou lze koupit či prodat na burze. Více v pravidelném přehledu hlavních událostí týdne.

Posledních 7 dní ve světě

Evropská investiční banka (EIB) v rámci sankcí Evropské unie zastaví poskytování plánovaných úvěrů na projekty v Rusku. Agentuře Reuters to řekl prezident banky Werner Hoyer. Banka podle něj neposkytne půjčky plánované pro letošek i pro další léta.
Více informací

Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v červnu meziročně zvýšil o 4,5 procenta, a pokračoval tak v růstu, který začal před deseti měsíci. Oznámilo to Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Z velkých evropských trhů v červnu kleslo pouze Německo.
Více informací

Ekonomická aktivita ve Spojených státech v červnu a na počátku července dál sílila ve všech regionech a většina oblastí je ohledně vyhlídek růstu optimistická. Plyne to z pravidelné situační zprávy o vývoji ekonomiky zvané Béžová kniha, kterou vydala americká centrální banka (Fed).
Více informací

Dluhová krize v eurozóně se může znovu rychle rozhořet, pokud vlády nevyužijí času, který jim poskytla Evropská centrální banka (ECB) a nebudou reformovat ekonomiku svých zemí a ozdravovat rozpočty. Řekl to šéf německé Bundesbanky a člen bankovní rady ECB Jens Weidmann.
Více informací

Zahraniční věřitelé Spojených států zvýšili v květnu objem amerických státních dluhopisů ve svém držení na nový rekord 5,98 bilionu dolarů (121,3 bilionu Kč) z dubnové úrovně 5,96 bilionu USD. Nakupovaly Čína a Japonsko, snížil se ale objem dluhopisů vlastněných Ruskem, uvedlo ministerstvo financí USA.
Více informací

Ukrajinská centrální banka se rozhodla prudce zvýšit svou základní úrokovou sazbu na 12,5 procenta z dosavadních 9,5 procenta. Banka uvedla, že důvodem tohoto kroku je rostoucí inflace. Nová sazba vstoupí v platnost ve čtvrtek.
Více informací

Míra nezaměstnanosti v Británii v období od března do května klesla na 6,5 procenta, tedy na nejnižší úroveň od konce roku 2008. Oznámil to tamní statistický úřad. Tempo růstu mezd však bylo pomalejší, než se očekávalo, a nadále zaostávalo za inflací.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Sněmovna v prvním čtení podpořila vládní návrh, aby od příštího roku platila nová snížená sazba daně z přidané hodnoty. Sazba bude desetiprocentní a vztahovat se má na knihy, léky a kojeneckou výživu. V současné době platí základní sazba 21 procent a snížená 15 procent. Definitivně bude Sněmovna o zavedení třetí sazby DPH rozhodovat zřejmě na své zářijové schůzi. Pokud ji schválí, bude muset návrh projednat ještě Senát a podepsat prezident.
Více informací

Češi loni prosázeli celkem 123,9 miliardy korun, což je meziročně o 0,9 procenta méně. Nejvíce z toho, 51,4 miliardy korun, připadlo na interaktivní videoloterijní terminály, což představuje 41,5 procenta všech vložených peněz. Vyplývá to ze statistiky výsledků provozování loterií a jiných podobných her za rok 2013, kterou na svém webu zveřejnilo ministerstvo financí.
Více informací

Průměrná úroková sazba hypoték v červnu dále klesla na 2,76 procenta, a dostala se tak opět na nejnižší hodnotu za dobu sledování ukazatele. Předchozí minimum bylo v květnu, kdy průměrná sazba činila 2,81 procenta, vyplývá z údajů Fincentrum Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.
Více informací

Sněmovna v prvním čtení podpořila rozsáhlou vládní novelu zákona o daních z příjmů, která zejména zvyšuje daňovou slevu na druhé a další dítě, vrací daňovou slevu důchodcům a omezuje výdajové paušály živnostníků. Obsahuje i některá opatření proti daňovým únikům. K závěrečnému schvalování se poslanci vrátí pravděpodobně na zářijové schůzi.
Více informací

Ve čtvrtek 17. července ve 12:00 byla vydána první česká virtuální měna s názvem Czech Crown Coin (CZC). Jde o měnu, která umožní platby přes internet. Zároveň bude obchodní komoditou, kterou lze koupit či prodat na burze. Vydáno bude celkem sto milionů mincí. Autoři projektu o tom informovali ČTK v tiskové zprávě.
Více informací

Česká republika měla ke konci loňského roku u ostatních zemí celkové úvěry za 21,6 miliardy korun, o rok dříve to bylo téměř 22,1 miliardy korun. Nejvyšší dluh má Kuba. Vyplývá to ze zprávy ministerstva financí o stavu a vývoji zahraničních pohledávek ČR, kterou úřad zveřejnil na internetu.
Více informací

Pojistných podvodů dále přibývá. Detektivové pojišťoven odhalili v pololetí podvody za mnoho set milionů korun, což je meziročně až o desítky procent více. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími tuzemskými pojišťovnami. Stále převládají podvody v pojištění aut, roste ale podíl podvodů v úrazovém a životním pojištění. Nejvíce případů je tradičně v Praze.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU