Developeři letos do nabídky v Praze zařadili 2800 nových bytů

18.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. července (ČTK) - Developeři zařadili do nabídky v letošním prvním pololetí 2800 nových bytů, ve stejném období loni jich bylo 1661. Vyplývá to z analýzy developerské společnosti Skanska Reality, kterou má ČTK k dispozici. Celkem bylo na konci pololetí v nabídkách developerů 6600 nových bytů, což by při nynějších průměrných prodejích vystačilo na rok a čtvrt.

Podle společné statistiky Trigemy, Ekospolu a Skanska Reality developeři v letošním prvním pololetí v Praze prodali celkem 2850 nových bytů, což je meziročně o pětinu více.

Kromě větší nabídky ženou prodeje vzhůru klesající úrokové sazby u hypoték a stagnující cena nových bytů. "Průměrné ceny za nově nabízené byty v Praze se doposud drží na stejné úrovni jako vloni - loňská průměrná cena za metr čtvereční podlahové plochy byla 57.446 korun, letošní 57.246 korun," uvedla Skanska Reality. Cenu za metr čtvereční stanovuje tak, že konečnou cenu bytu s DPH vydělí součtem plochy bytu a poloviny terasy, lodžie či balkonu.

Podle Skansky bude zájem o koupi nového bytu v hlavním městě nadále růst. "Očekáváme, že se současná výhodná situace projeví i na rychlosti prodejů, protože politicko-ekonomická stabilita spolu s výhodnými sazbami posilují spotřebitelskou důvěru. Předpokládáme proto, že chuť nakupovat byty bude ještě o něco větší," uvedla ředitelka Vývoje projektů a Akvizic Skanska Reality Naďa Ptáčková.

Zájem o nové byty v Praze roste už více než rok. Loni si nový byt pořídilo přes 5000 kupců, předloni jich bylo o tisícovku méně.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK