Bundesbank: Růst německého HDP se ve čtvrtletí zřejmě zastavil

21.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 21. července (ČTK) - Růst německé ekonomiky se ve druhém čtvrtletí pravděpodobně zastavil. Přispěly k tomu geopolitické problémy, včetně ukrajinské krize a násilí na Blízkém východě. Vyplývá to z dnešní zprávy německé centrální banky Bundesbank.

"Průmysl zařadil nižší rychlostní stupeň. Kromě kalendářních vlivů v tom pravděpodobně sehrálo roli také geopolitické napětí," uvedla banka. "Vzhledem k tomu, že sektor služeb zřejmě pokračoval v růstu, mohl sezonně a kalendářně očištěný reálný hrubý domácí produkt zůstat na stejné úrovni jako v prvním čtvrtletí," dodala.

Německé ministerstvo financí dnes nicméně upozornilo, že navzdory známkám zpomalování růstu nadále počítá s příznivým vývojem ekonomiky. Poukázalo zejména na dobré podmínky na trhu práce, které by měly podporovat domácí poptávku.

Analytici podle dřívějšího průzkumu agentury Reuters předpokládají, že německý HDP se ve druhém čtvrtletí zvýšil o 0,2 procenta. V prvním čtvrtletí německá ekonomika stoupla o 0,8 procenta, tedy nejrychlejším tempem za poslední tři roky.

Německá ekonomika je největší v Evropě, představuje hlavní motor hospodářského oživení eurozóny a závisí na ní řada českých podniků. Bundesbank začátkem června předpověděla, že německý HDP v celém letošním roce stoupne o 1,9 procenta.

pmh šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK