Vláda chce ve čtvrtek schválit dohodu o investici Hyundai Mobis

21.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. července (ČTK) - Vláda plánuje na svém mimořádném zasedání ve čtvrtek večer schválit dohodu s korejskou společností Hyundai Mobis ze skupiny Hyundai. Ta chce v průmyslové zóně v Mošnově na Novojičínsku v novém závodu vytvořit zhruba 900 pracovních míst. Na tiskové konferenci po jednání vlády to uvedl premiér Bohuslav Sobotka. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek v neděli uvedl, že dohoda by měla být s investorem podepsána do konce července.

Společnost chce v Mošnově postavit závod na výrobu světlometů. Ostravští zastupitelé již na konci června schválili návrh na uzavření investiční smlouvy a záměr prodeje přibližně 18 hektarů půdy v mošnovské průmyslové zóně, kde má strategický investor působit. Průmyslové provozy by měly být připraveny k výrobě v roce 2016.

Zástupce Hyundai Mobis Ivan Leixner již dříve novinářům potvrdil, že stavět by se mělo začít v létě 2015. Stavba by měla být hotova za devět až deset měsíců. Společnost věří, že v regionu najde zaměstnance s potřebnou technickou kvalifikací. S Moravskoslezským krajem už se dohodla také na vybudování kvalitní příjezdové cesty do průmyslové zóny.

Hyundai Mobis je podle Leixnera největší subdodavatel komponentů pro automobilku Hyundai, jež má továrnu v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Vedle ní má jeden svůj závod i Hyundai Mobis, který automobilce dodává například světla, brzdy nebo palubní desky.

Vláda chce na mimořádném zasedání rovněž schválit Věru Jourovou jako kandidátku české vlády na eurokomisařku. Představitelé koaličních stran se na její nominaci dohodli na dnešní schůzce koaliční rady.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK