Zadlužení v EU v prvním čtvrtletí stouplo, v ČR se však snížilo

22.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lucemburk 22. července (ČTK) - Zadlužení eurozóny i celé Evropské unie se v prvním čtvrtletí vyšplhalo na novou rekordní úroveň. Vyplývá to podle agentury DPA z dnešních údajů statistického úřadu Eurostat. V eurozóně zadlužení stouplo na 93,9 procenta hrubého domácí produktu z 92,7 procenta v závěru loňského roku. V EU se zvýšilo o 0,8 procentního bodu na 88 procent HDP, v samotné ČR však kleslo o 0,4 procentního bodu na 45,6 procenta HDP.

Celkové zadlužení v eurozóně i EU zůstává vysoko nad 60procentním limitem stanoveným unijními pravidly. V nejhorší situaci se nachází Řecko, kde státní dluh přesahuje 174 procent HDP. Nejlépe si naopak vede Estonsko, jehož dluh činí pouze deset procent HDP.

V absolutních hodnotách stoupl dluh eurozóny v prvním čtvrtletí na téměř 9,1 bilionu eur (250 bilionů Kč) z 8,1 bilionu eur v závěru loňského roku. V EU se zvýšil na 11,6 bilionu z 11,4 bilionu eur.

Evropská komise podle agentury Reuters předpokládá, že zadlužení v eurozóně se v letošním roce vyšplhá až na 96 procent HDP. V příštím roce by pak mělo mírně klesnout na 95,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK