Pojďme se dohodnout o vině a trestu

24.07.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Trestní řád již delší dobu upravuje nový právní institut, a to dohodu o vině a trestu. Každý z nás se může v životě dostat do situace, že spáchá trestný čin, byť i nedbalostní povahy, aniž by si byl vědom takto vážné odpovědnosti. Dohoda o vině a trestu umožňuje usnadnit trestní proces pro obviněného a rychleji ukončit tuto nepříjemnou životní situaci.

Jak známe z amerických právních thrillerů, do poslední chvíle než porota rozhodne a soud vynese rozsudek, obhájce a státní zástupce se může dohodnout na vině a trestu. Samozřejmě v českém právním prostředí to nebude jistě tak dramatické, a to více formalistické, avšak tento institut využívaný v řadě evropských států může přinést množství pozitiv. U našich sousedů na Slovensku vstoupil v účinnost již před několika lety.


Nejvyšší soud: Ujednání o poplatku za správu úvěru je určité
Škoda způsobená informací nebo radou dle nového občanského zákoníku
Nový občanský zákoník: Uznání dluhu
NOZ: Novinky v právní úpravě darování

Přiznání viny podmínkou nutnou

V případech, kdy vyšetřování prokazuje, že obviněný spáchal trestný čin, může být státním zástupcem zahájeno jednání o dohodě o vině a trestu. Hlavní podmínkou této dohody jest prohlášení obviněného, že spáchal trestný čin, pro který je stíhán. Velký důraz se klade na práva poškozeného trestným činem. K jednání o dohodě o vině a trestu přizve státní zástupce i poškozeného, kterého upozorní o jeho právu uplatňovat nároky na náhradu škody, nemajetkové újmy v penězích nebo vydání bezdůvodného obohacení.

Pro samotnou výši a druh trestu v rámci dohody bude velmi podstatné, jak se obviněný bude stavit k nároku poškozeného a snaze jeho škodu uhradit v plné výši. Tuto dohodu však není možno uzavřít např. v řízení proti uprchlému nebo v řízení o zvlášť závažný zločin. Zvlášť závažnými zločiny jsou ty úmyslné trestné činy, na něž trestní zákon stanoví trest odnětí svobody s horní hranicí trestní sazby nejméně deset let.

Smlouva k podpisu?

Dohoda o vině a trestu musí splňovat formální náležitosti v souladu s trestním řádem. Například od označení obviněného, státního zástupce a případného poškozeného, přes popis skutku, označení trestného činu, prohlášení obviněného, že spáchal tento skutek, až po datum a místo sepsání této dohody. Vše stvrzené podpisy. Následně státní zástupce tuto dohodu podá k soudu.

Schválení dohody o vině a trestu probíhá na veřejném zasedání. Pro procesní vady, může dojít k odmítnutí návrhu na schválení dohody. Soud mimo jiné dohodu o vině a trestu neschválí, je-li nesprávná nebo nepřiměřená z hlediska souladu se zjištěným skutkovým stavem nebo z hlediska druhu a výše navrženého trestu. V takovém případě věc vrátí usnesením do přípravného řízení. Proti tomuto usnesení je přípustná stížnost, která má odkladný účinek.

Výsledky ukáže čas

Bude-li tento systém dohod účastníky trestního řízení efektivně využíván, lze předpokládat zrychlení trestního procesu. Dále ulehčení práce soudům a orgánům činnými v trestním řízení, které jsou zahlceny případy, jenž by mohly být vyřešeny rychle a efektivně. V neposlední řadě by dané dohody mohly rychleji a řádně odškodňovat poškozené trestným činem. Bude také záležet na obratnosti obhájců obviněných v možnostech a vyjednávání na druhu a výše trestu v rámci dohody. Pokud se tedy dostanete do životní situace, kdy vám hrozí trestní stíhání, lze jedině doporučit ihned vyhledat schopného obhájce k ochraně vašich práv a např. pro zajištění uzavření dohody o vině a trestu.

Autor článku

Zbyněk Drobiš  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU