ÚOHS: SAFICHEM může ovládnout strojírny ZVU POTEZ

23.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 23. července (ČTK) - Švýcarská skupina SAFICHEM může prostřednictvím společnosti ZWU Invest ovládnout strojírny ZVU POTEZ z Hradce Králové. Transakci povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). ČTK to řekl předseda úřadu Petr Rafaj.

Rozhodnutí zatím není pravomocné. Úřad případ posuzoval pouze ve zjednodušeném řízení. Zabýval se oblastí výroby a dodávek technologických zařízení pro chemický, energetický, potravinářský, pivovarnický a cukrovarnický průmysl.

Strojírny ZVU POTEZ vyrábějí zařízení pro potravinářský, chemický a energetický průmysl. Předloni měly tržby 650 milionů korun. Loni na podzim strojírny oznámily, že postaví v Etiopii pivovar za půl miliardy korun s roční kapacitou 600.000 hektolitrů piva.

Strojírny dosud podle dostupných informací vlastnily čtyři fyzické osoby. Největší podíl, 45 procent, měl Jiří Flídr. Firmu ZWU invest podle databáze Prodata vlastní z 90 procent společnost SAFINA ASSETS, a.s., která je dceřinou společnosti švýcarské SAFICHEM GROUP AG.

Safina Assets vznikla rozdělením společnosti Safina. Ta také patří pod švýcarskou matku SAFICHEM GROUP AG, která v Česku ovládá ještě Chemoprojekt, a.s., CHEMOPROJECT NITROGEN a.s., TECHNOEXPORT, a.s., VUAB Pharma, a.s. a PACOVSKÉ STROJÍRNY, a.s. Také Pacovské strojírny se zabývají dodávkami pro potravinářský průmysl a jejich výrobky končí například v pivovarech.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK