Babiš: Snížení daně z benzinu a nafty je výpadek 14 miliard Kč

23.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. července (ČTK) - Snížení spotřební daně z benzinu a nafty, které dnes schválila Sněmovna, znamená podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) výpadek příjmů státního rozpočtu 14 miliard korun. Spotřebitelům to podle něj nic nepřinese a navíc toto snížení porušuje předpisy EU. Babiš to řekl novinářům poté, co Sněmovna při schvalování novely zákona o spotřebních daních přijala pozměňovací návrh poslance ČSSD Milana Urbana na snížení sazby spotřební daně.

Babiš už v rozpravě před tímto návrhem varoval. Tvrdil, že je v rozporu s právem EU a navíc znamená významný rozpočtový dopad.

"Je to díra do rozpočtu 14 miliard," řekl novinářům. "Není k tomu důvod, pro lidi to nic nepřinese, všechno by to skončilo v kapsách distributorů, je to nepřijatelné a nesmyslné," prohlásil.

Urban ale v debatě odmítl, že by snížení bylo v rozporu se směrnicí EU. Pro povinné minimální sazby spotřební daně podle něj platí ještě kurz z loňského 1. října, tedy před listopadovými intervencemi České národní banky. Připustil také, že i kdyby byl dopad na státní rozpočet neutrální, bylo by to pořád výhodné pro občany.

Babiš doufá, že Sněmovna své rozhodnutí přehodnotí. Řekl také, že jde o problém koaliční ČSSD a očekává, že si to sociální demokraté vyřeší. Klub sociálních demokratů si po schválení novely vzal hodinovou přestávku na poradu klubu. Jednání Sněmovny má pokračovat od 13:20.

Některý z poslanců by teoreticky mohl hlasování o zákonu nebo o pozměňovacím návrhu zpochybnit. Sněmovní jednací řád o tom uvádí, že každý poslanec může vznést při hlasování nebo bezprostředně po něm námitku proti průběhu nebo výsledku hlasování. O takové námitce rozhodne Sněmovna bez rozpravy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK