Hamáček: Sněmovna bude o spotřební dani hlasovat znova

23.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. července (ČTK) - Sněmovna bude v pátek znovu hlasovat o snížení spotřební daně z nafty a benzinu, které už dnes jednou schválila. Důvodem je, že poslanec ČSSD Ladislav Šincl zpochybnil hlasování a Sněmovna jeho námitku přijala. Novinářům to řekl předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Dnešní původní rozhodnutí, že Sněmovna zákon schvaluje, podle něj neplatí. Jde o novelu zákona o spotřebních daních, která zachovává zelenou naftu zemědělcům. Poslanci spolu s ní schválili i snížení daně z nafty a benzinu. Navrhl to jejich kolega z ČSSD Milan Urban.

"Vzhledem k tomu, že Sněmovna rozhodla kladně o námitce poslance Šincla, tak je nutné ona dvě hlasování opakovat," řekl Hamáček novinářům. Měl tím na mysli jak hlasování o Urbanově návrhu, tak o zákonu jako o celku. Poslanci se nad zákonem opět sejdou v pátek dopoledne.

Sněmovna nejprve novelu schválila, ale předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák vzápětí poté požádal o hodinovou přestávku na poradu svého klubu. Ihned po poradě ale poslanec Šincl zpochybnil své hlasování o Urbanově návrhu i o zákonu jako celku. "Stává se mi to jednou za volební období," omluvil se Šincl poslancům.

Hlasování o námitce ale vyvolalo ostrou kritiku opozice. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura podotkl, že koalice prohrála hlasování, námitku ale bezprostředně, jak vyžaduje jednací řád, nikdo nepodal. "Po hodině a něco se tváříte, že jedním hlasováním se dá shodit zákon," řekl.

"Vyrábíte nebezpečnou situaci do budoucna," přidal se František Laudát z TOP 09. Předseda KSČM Vojtěch Filip uvedl, že má vážnou obavu, že nynější koalice pokračuje v praktikách koalicí předešlých.

Opozice neuvěřila Šinclovu vysvětlení, že chtěl uplatnit námitku hned po hlasování, ale šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák požádal o přestávku, proto to učinit nemohl. Podle předsedy Úsvitu Tomia Okamury to zavání podvodem a nabouráním demokratických principů. Opozice hrozila Ústavním soudem.

"Postupuji striktně podle jednacího řádu," hájil svůj postup Hamáček. Zastal se ho i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který v minulosti byl místopředsedou i předsedou Sněmovny, označil jeho postup za správný.

Opozice potom, co Sněmovna Šinclovu námitku odhlasovala, navíc poukazovala na to, že v diskusi vystoupili i ministři, a je proto opět otevřena obecná rozprava. Hamáček na tuto interpretaci nakonec přistoupil, nakonec schůzi přerušil. K novému hlasování o Urbanovu pozměňovacím návrhu a o zákonu jako celku se Sněmovn nedostala. Hlasovat bude zřejmě až v pátek dopoledne.

Návrh snižoval sazbu daně u nafty o 2,50 Kč na litr a u benzinu o 1,50 Kč na litr. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) prohlásil, že 14 miliard korun, o které stát přijde, nezískají spotřebitelé, ale distribuční firmy. Zdůrazňoval, že návrh je také v rozporu s požadavky EU, Urban to ale odmítl.

V pátek má mít Sněmovna jako další bod jinou novelu spotřebních daní, která zvyšuje daň z cigaret. I k této novele podal Urban pozměňovací návrh, který zvyšuje sazbu daně jinak, než chce vláda. "Pravděpodobně se okolo toho také tady bude vést nějaká zásadnější debata," řekl Urban novinářům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK