Výrobce nápojů PepsiCo vydělal méně, tržby ale překonaly odhady

23.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. července (ČTK) - Americkému výrobci nápojů PepsiCo ve druhém čtvrtletí klesl čistý zisk o dvě procenta na 1,98 miliardy dolarů (40,3 miliardy Kč). Tržby ale nečekaně vzrostly a firma zlepšila dílčí prognózu zisků na letošní rok. K výsledkům jí pomohl vyšší prodej pochutin jako jsou brambůrky Lays a Doritos v Severní Americe.

Tržby společnosti PepsiCo, mezi jejíž značky patří sycené nápoje Pepsi nebo džusy Tropicana, za druhý kvartál stouply o 0,5 procenta na 16,9 miliardy dolarů. Analytici podle agentury Reuters v průměru očekávali tržby 16,8 miliardy dolarů.

Celosvětový objem prodeje v divizi občerstvení se zvýšil o procento, stejně jako v divizi nealkoholických nápojů. Objem prodeje pochutin se zvýšil i v Severní Americe, a to o 2,5 procenta. V divizi sycených nápojů se ale objem prodeje na tomto trhu o dvě procenta snížil, když spotřebitelé dbající na své zdraví dávali víc přednost džusům a nápojům s příznivými účinky na zdraví.

Společnost zároveň uvedla, že je na cestě k tomu, aby letos dosáhla úspor ve výši jedné miliardy dolarů. Také zlepšila přepokládané celoroční tempo růstu zisků na akcii, a to ze sedmi na osm procent. Odpovídá to zhruba zisku 4,71 dolaru na akcii, což je o 17 centů víc, než činily odhady analytiků.

Firmě konkuruje americká společnost Coca-Cola, která je největším výrobcem nealkoholických nápojů na světě. Té objem prodeje sycených nápojů v Severní Americe ve druhém čtvrtletí podruhé za sebou stagnoval a příjmy zaostaly za odhady.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK