Co týden dal? Firmy nesouhlasí s dalším růstem minimální mzdy

25.07.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Podle Svazu průmyslu a dopravy firmy a podnikatelé s dalším růstem minimální mzdy o 700 korun na 9200 korun nesouhlasí. Hospodářská komora upozornila, že zvyšování minimální mzdy uškodí pracovnímu trhu. Více v pravidelném týdenním přehledu

Posledních 7 dní ve světě

Detroitští zaměstnanci a důchodci schválili výrazné snížení penzí, které je důležitým krokem na cestě tohoto amerického města z bankrotu. V srpnu bude soud rozhodovat o tom, zda jsou plány města na opuštění bankrotového režimu uskutečnitelné a spravedlivé pro všechny věřitele.
Více informací

Ruské akcie zamířily vzhůru díky známkám spolupráce mezi proruskými separatisty na Ukrajině a mezinárodními vyšetřovateli pádu malajsijského letadla. Ukončily tak šestidenní pokles, během kterého přišly o deset procent své hodnoty.
Více informací

Zadlužení eurozóny i celé Evropské unie se v prvním čtvrtletí vyšplhalo na novou rekordní úroveň. Vyplývá to podle agentury DPA z údajů statistického úřadu Eurostat. V eurozóně zadlužení stouplo na 93,9 procenta hrubého domácí produktu z 92,7 procenta v závěru loňského roku. V EU se zvýšilo o 0,8 procentního bodu na 88 procent HDP, v samotné ČR však kleslo o 0,4 procentního bodu na 45,6 procenta HDP.
Více informací

Finská společnost Nokia ve druhém čtvrtletí vytvořila čistý zisk 2,51 miliardy eur (68,9 miliardy Kč), a vrátila se tak do černých čísel po ztrátě 226 milionů eur ve stejném období loni. Finanční výsledky podpořil zisk z prodeje divize mobilních telefonů americkému Microsoftu. Skoro 90 procent veškerých tržeb někdejšího největšího výrobce mobilních telefonů na světě nyní pochází z divize mobilních sítí, kde mu konkurují švédský Ericsson a čínská Huawei Technologies.
Více informací

Podnikatelská aktivita v eurozóně tento měsíc rostla nejrychleji za tři měsíce. Vyplývá to z předběžných výsledků průzkumu společnosti Markit mezi nákupními manažery. Podniky ale opět snižovaly ceny, aby získaly nové zakázky.
Více informací

Aktivita čínského zpracovatelského průmyslu v červenci stoupla nejrychleji za rok a půl. Plyne to z předběžných údajů z průzkumu banky HSBC mezi nákupními manažery čínských továren. Nová data naznačují, že umírněná vládní opatření na podporu hospodářského růstu se zřejmě ujala.
Více informací

Mezinárodní měnový fond (MMF) opět snížil odhad letošního růstu ekonomiky Spojených států. Nově očekává, že hrubý domácí produkt největší světové ekonomiky se za celý rok zvýší o 1,7 procenta, zatímco v červnové prognóze počítal s dvouprocentním růstem. Za novým snížením je slabý výkon v prvním čtvrtletí.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Do tuzemských kin přišlo v prvním pololetí o osm procent návštěvníků meziročně více, celkem 5,39 milionu. Tržby biografů vzrostly také o osm procent na 686 milionů korun. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Unie filmových distributorů (UFD).
Více informací

Firmy a podnikatelé s dalším růstem minimální mzdy o 700 korun na 9200 korun od příštího roku nesouhlasí. ČTK to sdělil Svaz průmyslu a dopravy. Hospodářská komora se proti návrhu přímo nevyslovila, pouze upozornila, že zvyšování minimální mzdy uškodí pracovnímu trhu.
Více informací

Vývoz tuzemských firem na Ukrajinu letos dál prudce klesá. Kvůli rusko-ukrajinskému konfliktu se export v dubnu propadl o 51,2 procenta na 1,49 miliardy korun. V květnu klesl o 43,1 procenta, vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podle Svazu průmyslu a dopravy bude Ukrajina pravděpodobně vyřazena ze seznamu 12 prioritních zemí Exportní strategie ČR 2012-2020.
Více informací

Tuzemské banky poskytly v prvním pololetí občanům 41.239 hypotečních úvěrů za 67,9 miliardy korun. V korunovém vyjádření jde o meziroční pokles o 5,5 procenta. Vyplývá to z údajů ministerstva pro místní rozvoj (MMR).
Více informací

Nové firmy v Česku přibývají rychlým tempem. V pololetí jich vzniklo 12.557, což je o 4,43 procenta více než ve stejném období loni. Pokud tento trend vydrží, bude letos založeno nejvíce firem od předkrizového roku 2007, vyplývá z analýzy poradenské společnosti Bisnode. Celkový počet společností registrovaných v Česku se blíží 401.000.
Více informací

Trh komerčních nemovitostí v Česku by měl letos zažít rekordní rok. Rostoucí zájem investorů podle odborníků způsobí, že letošní investice překonají i rok 2007. Tehdy se proinvestovalo dosud nepřekonaných 2,89 miliardy eur (79,34 miliardy korun).
Více informací

Železniční dopravci zřejmě dalších pět let nebudou muset vyplácet náhrady při zpoždění vlaku delším než hodinu. Senát schválil prodloužení výjimky z evropského nařízení až do roku 2019 v rámci novely o drahách, kterou nyní dostane k podpisu prezident.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU