LG zdvojnásobila zisk, mobilní divize se dostala ze ztrát

24.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 24. července (ČTK) - Jihokorejský výrobce elektroniky LG Electronics ve druhém čtvrtletí více než zdvojnásobil čistý zisk. Provozní zisk pak měl dokonce nejvyšší za více než tři roky. LG je druhým největším výrobcem televizorů na světě po domácím rivalovi Samsung Electronics. K nečekaně dobrým čtvrtletním výsledkům LG pomohl solidní prodej televizorů a obrat v divizi mobilních telefonů. Ta se poprvé za rok dostala do černých čísel.

LG za tři měsíce do konce června vydělala 411,8 miliardy wonů (8,2 miliardy Kč) oproti 155,5 miliardy wonů před rokem. Provozní zisk jí za stejné období stoupl o téměř 27 procent na 606 miliard wonů (12 miliard Kč). To je nejlepší provozní výsledek minimálně od roku 2011 a více, než očekávali analytici v anketě agentury Reuters.

LG uvedla, že dodávky chytrých telefonů za sledované období meziročně stouply o pětinu na rekordních 14,5 milionu kusů. Celá divize dosáhla provozního zisku skoro 86 miliard wonů, a ukončila tak tři nepřetržitá čtvrtletí ztrát. Firma to vysvětluje solidním prodejem telefonů řady L a úspěchem nového smartphonu G3 na domácím trhu. Novinku hodlá dál zavádět i na světové trhy.

V divizi televizorů stoupl provozní zisk o 65 procent. Poptávka po těchto výrobcích se na vyspělých trzích zotavuje, a světový trh s nimi tak projevuje známky života. Jako možný zdroj podpory se přitom všeobecně chápou televizory s ultra vysokým rozlišením (UHD). Podle LG a analytiků však pravděpodobné zvýšení nákladů na marketing může rozsah případných vyšších zisků omezit.

"Výsledky jsou lepší, než se čekalo," uvedl analytik společnosti HMC Investment Greg Roh. "Klíčovým faktorem, který je třeba sledovat, je to, jak se daří chytrým telefonům G3 ve Spojených státech, vyhlídky ale vzhledem k číslům za druhé čtvrtletí vypadají dobře," podotkl.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK