Soukromý sektor eurozóny v červenci rostl, firmy ale snižují ceny

24.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 24. července (ČTK) - Podnikatelská aktivita v eurozóně tento měsíc rostla nejrychleji za tři měsíce. Vyplývá to z dnešních předběžných výsledků průzkumu společnosti Markit mezi nákupními manažery. Podniky ale opět snižovaly ceny, aby získaly nové zakázky.

 

Souhrnný index aktivity soukromého sektoru, který sleduje tisíce podniků v průmyslu i ve službách, stoupl v červenci na 54,0 bodu z předchozích 52,8 bodu. Dostal se tak nejvýše od dubna. Pro index je klíčovou padesátibodová hranice, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

Souhrnný index aktivity se chápe jako solidní ukazatel hospodářského růstu. Data podle společnosti Markit naznačují, že pokud se v srpnu a v září podaří udržet podobné tempo, odpovídá úroveň indexu mezičtvrtletnímu růstu hrubého domácího produktu o 0,4 procenta.

Odhady ekonomů oslovených agenturou Reuters překonaly dílčí index pro sektor služeb. Ten stoupl na 54,4 bodu, a dostal se tak na nejvyšší úroveň za více než tři roky. Firmy ale tento měsíc i přes vysoké náklady na suroviny opět snižovaly ceny, což se děje nepřetržitě již 31 měsíců.

Problémem zůstává i tvorba nových pracovních míst. Dílčí index zaměstnanosti ve službách v červenci stagnoval na 50,9 bodu. Podniky tudíž jen minimálně najímaly nové pracovníky.

Dílčí index pro zpracovatelský průmysl stoupl v červenci pouze nepatrně, a to na 51,9 bodu z červnových 51,8 bodu. Zaostal tak za růstem ve službách. Hlavní ekonom společnosti Markit Chris Williamson na otázku po příčině odpověděl, že tento vývoj pravděpodobně odráží geopolitické obavy, především nepokoje na Ukrajině.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK