Míra nezaměstnanosti ve Španělsku klesla nejníže za dva roky

24.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 24. července (ČTK) - Míra nezaměstnanosti ve Španělsku ve druhém čtvrtletí klesla na 24,5 procenta z 25,9 procenta v předešlém kvartálu. Dostala se tak na nejnižší úroveň za dva roky. Vyplývá to z dnešních údajů španělských statistiků. K poklesu přispěla především solidní tvorba pracovních míst v sektoru služeb. Španělská nezaměstnanost je po Řecku druhá nejvyšší v Evropě. Nejnovější data však podle agentury Reuters zvyšují naděje na trvalé zlepšování domácí ekonomiky.

Počet zaměstnaných stoupl o více než 400.000 na 17,3 milionu lidí, což je největší mezičtvrtletní zvýšení od stejného kvartálu před devíti lety. Více než 90 procent těchto pracovních míst bylo v sektoru služeb, který se celkovém výkonu čtvrté největší ekonomiky eurozóny podílí zhruba z poloviny.

Španělská ekonomika po splasknutí bubliny na trhu s bydlením v roce 2008 se střídavě nořila a dostávala z recese. Miliony pracovníků s nízkou kvalifikací se ocitly bez práce a míra nezaměstnanosti stoupla ze zhruba osmiprocentního minima v roce 2007 na loňských až skoro 27 procent.

Španělská centrální banka odhaduje, že domácí ekonomika ve druhém čtvrtletí proti minulému kvartálu stoupla o 0,5 procenta. Bylo by to nejrychlejší tempo růstu za šest let.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK