Kdy se stáváte plátci DPH?

05.11.2004 | , Finance.cz
DANĚ


Dnes Vám objasníme, kolik dnů máte ze zákona na registraci k placení DPH po překročení hranice 1.000.000Kč obratu za posledních 12 měsíců.

V našem poradenském centru můžete položit dotaz z oblasti investic, daní, bydlení a pojištění. Tuto možnost využívá mnoho našich čtenářů a my pro Vás každý týden jeden vybíráme. Dnes se Vám objasníme, kdy vzniká povinnost stát se plátcem DPH.

"Jak se vlastně nyní posuzuje obrat rozhodný pro vznik povinnosti stát se plátcem DPH. Od 1.10.2003 platila hranice 2 mil. Kč - měl plátce povinnost přihlásit se ihned při dosažení této hranice a nebo až po uplynutí 12 měsíců. Podobně je to nyní - od 1.5.2004 platí hranice 1 mil. Kč - kdy je podnikatel povinen se přihlásit : při překročení tohoto limitu třeba již po několika měsících, nebo až po uplynutí celého roku, kdy tuto hranici překročí. Děkuji"

Na tento dotaz odpověděl náš daňový poradce JUDr. Petr Dytrich takto:

"Obecně platila a platí povinnost registrovat se jako plátce DPH následující měsíc po měsíci, ve kterém byl dosažen registrační práh. Podle nového ZDPH je to do 15. dne následujícího měsíce."

Neváhejte a využijte služeb našeho Poradenského centra.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ