Ruská Rosněfť zvýšila zisk a zkoumá, jak snížit dopady sankcí

25.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 25. července (ČTK) - Největší ruská ropná společnost Rosněfť vydělala ve druhém čtvrtletí skoro pětkrát tolik co před rokem. Čistý zisk jí díky silnějšímu rublu stoupl na 172 miliard rublů (100 miliard Kč), a překonal tak odhady analytiků. Vyplývá to z dnešního sdělení firmy, která se tento měsíc ocitla na rozšířeném seznamu zahraničních sankcí. Firma teď připravuje kroky, jak se vypořádat s jejich negativním účinkem.

Analytici v anketě agentury Reuters předpokládali, že čistý zisk za období od dubna do června dosáhne 161 miliard rublů.

Bez zahrnutí vlivu směnných kurzů se čistý zisk meziročně zvýšil o 88 procent. Tržby se za stejné období zvýšily na 1,44 bilionu rublů, což je o něco více, než se čekalo.

Státem ovládaná Rosněfť se na ruské těžbě ropy podílí zhruba ze 40 procent. Minulý týden se spolu s několika dalšími ruskými společnostmi ocitla na rozšířeném americkém seznamu sankcí v souvislosti se sporným postojem Ruska vůči krizi na Ukrajině. Restrikce omezují přístup Rosněfti k západním penězům.

Šéf společnosti a dlouhodobý spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina Igor Sečin již dříve restrikce označil za nezákonné, protože podnik nemá žádný vztah k ukrajinské krizi. V nejnovějším prohlášení uvedl, že firma pracuje na plánu, jak se vypořádat s nepříznivým účinkem sankcí.

"Společně s našimi partnery - předními světovými ropnými společnostmi - pracujeme na plánu, jak minimalizovat důsledky zahrnutí Rosněfti na sankční seznamy," stojí podle Reuters v prohlášení.

Šéf norského Statoilu, který s Rosněftí spolupracuje v několika projektech průzkumu ložisek ropy a plynu, sdělil, že firma uvalené sankce zkoumala, ke spolupráci ale nezměnila. V Rosněfti má téměř pětinový podíl britský ropný koncern BP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK